Konklusjon og konkurrenter

Grande Punto er greit priset men møter et stort antall sterke konkurrenter. Dette er en bil som i høy grad aktualiserer merket Fiat. Beklageligvis er ESP ikke tilgjengelig i Grande Punto 1,4, noe vi anser som diskvalifiserende.

Det norske markedet for små biler er begrenset og konkurrenter, hvorav flere nykommere, er det flust med. Grande Punto får det dermed tøft, kanskje særlig på grunn av merkets renommé, som ikke er noe særlig å skryte av her på berget. Vi tror imidlertid at Grande Punto er modellen som kan sette i gang en forbedringsprosess på akkurat det området – såpass tiltalende synes vi produktet er når fordeler og ulemper skal oppsummeres.

Dynamic+

Vi kjørte en normalt utrustet Dynamic+ -versjon (blå bil) i tillegg til toppmodellen med Blue&Me og glasstak (oransj bil). Vi tar utgangspunkt i ”midt-på-treet”-versjonen for å sammenligne med konkurrentene. Prisen er etter avgiftsomleggingen på 179.000 kroner, og da er klimaanlegg, radio/CD-anlegg, ratt justerbart i lengde og høyde samt tåkelys inkludert. Prisen ligger jevnt over på høyde med konkurrentenes men, selv om restverdien oppgraderes er nok fortsatt prisen ved videresalg en klar risikofaktor.

Mange moderne rivaler

Konklusjon og konkurrenter
Konklusjon og konkurrenter


Blant de viktigste konkurrentene kan vi nevne:

- Nye Opel Corsa med versjonen Enjoy 1,2l/80 hk (183.000 kroner). Denne har en del til felles med Grande Punto – den er like stor og de to bilene er utviklet på felles plattform. De deler også en god del komponenter. Vi prøvekjørte nye Corsa i høst og merket oss gode plassforhold, smarte løsninger og tiltalende kjøredynamikk men treg 1,2-liter og noe begrenset komfort.
- Peugeot 207 1,4 X-line koster også 183.000 kroner, har også fin kjøredynamikk, er betydelig tyngre enn Grande Punto og er dermed også tregere med sin 75-hesters variant. 207 er imidlertid mer komfortabel og stillegående.
- Det samme gjelder i stor grad Renault Clio, som imidlertid også har bedre plass i baksetet. Med sin 1,2-liters motor på 75 hester er den også tregere enn Grande Punto. Pris: i den sammenlignbare utførelsen ”Dynamique”: 179.000 kroner.
- Toyota Yaris er en mindre bil (375 centimeter lang) men har en utmerket plassutnyttelse. Yaris 1,3 Sol (189.000 kroner) er en kvikk bil med sine 11,5 sekunder fra 0 til 100 mot Grande Puntos 13,2.
- En meget konkurransedyktig bil er Mitsubishi Colt. Den er også mindre (vel 380 centimeter) men har et fleksibelt og romslig interiør; er en smart og kvikk bil – 1,3-literen yter 95 hestekrefter og sender bilen fra 0 til 100 på kun 11,1 sekund. (1.3 invite Cool ESP koster 178.000 kroner).
- Vi nevner også klassikeren VW Polo. Den fremstår i dag som ganske traust, og langt fra sprek i designen som Grande Punto men tilbyr mye av de samme ytelsene med sin 1,4-liters motor på 80 hester. Polo 1,4 Comfortline koster 186.000 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

ESP, vær så snill!

Konklusjon og konkurrenter


Felles for nevnte konkurrenter er at de kommer med ESP (antiskrens) mens dette ikke er tilgjengelig på Grande Punto før det kommer en sterkere diesel-motorisering. Selv om det hevdes fra produsentens side at dette ikke etterspørres av det store flertall av kundene kan vi ikke i dag, med det vi vet om systemets livreddende potensiale, anbefale bilen. Det er veldig synd, for på mange måter føler vi at Fiat har gjort en kjempejobb med å tilby et moderne og friskt produkt i småbilklassen. Designmessig, når det gjeldermotor og kjøreegenskaper har vi ingenting å utsette på bilen. Komforten kunne riktignok vært hakket bedre, men biler som Polo eller Corsa gjør det etter vår mening ikke bedre. Prismessig er Grande Punto OK – hvis man ser bort fra faren for relativt stort verditap. Bilen fremstår i tillegg som sikker når man ser på kjøreegenskapene, de seks kollisjonsputene og et høyst respektabelt femstjerners resultat i Euro Ncaps kollisjonstest.

Så: vær så snill, Fiat, gi kundene muligheten til å skaffe seg den ekstra sikkerheten som i plutselige, uventede farlige situasjoner på veien kan bety forskjellen mellom liv og død - ESP - også på de rimelige versjonene.

Pris og spesifikasjoner

Store bilder