Konklusjon og konkurrenter

Mazda er så sprek og sportslig at det neste trinnet blir rendyrkede sportsbiler. Samtidig er den brukbar som familiebil. Men prisen gjør at konkurrentene blir premium-aktører - og en viss Subaru...

Vi hadde en meget tilfredsstillende kjøreopplevelse i Mazda 3 MPS. Tross sitt relativt diskré oppsyn røsker den føreren ut av den hverdagslige tralten - og det så det ljomer. Og til tross for sin utpregete sportslighet er den ingen katastrofe når det kommer til komfort. Det er i tillegg godt med plass til bagasje og passasjerer. Sistnevnte har, takket være fem dører, god tilgang til kupéen.

Bra med utstyr

Standard på MPS er selvsagt først og fremst den tidligere beskrevne drivlinjen og den sportslige kjøreopplevelsen. Men utstyret er også ellers uklanderlig: Delskinn sportsseter med god støtte, automatisk klimaanlegg, konstantfartsholder, xenon-lys, regnsensor, høy-ytelses lydsystem med 6-CD-veksler og audio-kontroller på rattet - for å nevne noe.

Konklusjon og konkurrenter


Når det er sagt må det sies at bilen ikke akkurat er billig; prislappen er på drøye 600.000 kroner - 608.200 for å være presis, og det før de sure ekstrautgiftene som hefter ved ethvert bilkjøp. Det er faktisk like mye som Mazda 6 MPS - bestemann i sin kategori - kostet da vi testet den for mindre enn et år siden. Det lønner seg med andre ord å kikke nøye på hva konkurrentene har å by på - og det er litt av hvert.

GTI-klanen

Det mangler en del hestekrefter, og 0-100 tar noen tideler mer, men både VW Golf GTI (200 hk/7,2sek.), Ford Focus ST (225 hk/6,8 sek) og Opel Astra OPC (240 hk/6,4 sek) er en god del rimeligere enn vår MPS. Særlig Golfen fremstår som et interessant kjøp til 400.000 kroner. Den koster forøvrig bare 15.000 mer med DSG-girkasse, og da er 0-100-tiden bare 6,9 sek) Focus ST koster 481.000 kroner og er like praktisk som Mazdaen mens OPC - som har ytelser som nærmer seg men mindre tilfredsstillende kjøreegenskaper - kommer på 529.000 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Godt og rått

Konklusjon og konkurrenter


Hvis 250 hestekrefter og mer er et krav, har VW et forslag: Golf R32 med 4-hjulsdrift og 250 hester fra en V6-motor. Den er imidlertid ikke raskere enn 3 MPS, den er tyngre, og den koster hele 680.000 kroner. Diskvalifisert. Særlig i og med at konsernfetter Audi stiller sterkt med sin 265-hesters S3, riktignok bare i 3-dørsversjon, litt mindre plass og med noe mer sivilisert kjøreopplevelse - dvs. hakket mindre sportslig. Audien koster dog 679.000 kroner samt har mindre standardutstyr - men her snakker vi premium. Da er det naturlig å ta en titt på BMW 130i. Den koster 634.000 kroner og det må plusses på for utstyr. Men her har vi en vaskeekte bakhjulsdrevet BMW med rekkesekser og 265 hester. Bare det er verdt en god del for entusiastene.

Konklusjon og konkurrenter


Vi hopper elegant over Mercedes C 350 Sportcoupé (3,5 V6, 272 hk/6,4 sek) til 714.000 kroner, og havner hos de råeste japanerne. Mitsubishi Lancer Evo IX er en snål, gammel sak, men yter 280 hester og gjør 0-100 på 5,7 sek. 758.000 kroner gjør den til et valg utelukkende for absolutte fanatikere. Derimot har Subaru et ess i ermet for de sportsligste: Den herlige Impreza WRX STI. Komfort finnes ikke, ikke engang som ekstrautstyr, men kombinasjonen 280 hk/4x4 og 392 Nm gir 0-100 på heftige 5,4 sekunder. Og prisen ligger ikke milelangt over Mazdaens: 637.000 kroner.

Meget bra, men...

Konklusjon og konkurrenter


Vi ender opp med en konklusjon som ligner de vi har kommet med tidligere når det gjelder Mazda 3: En av de beste men i dyreste laget. 200.000 kroner mer enn Golf GTI er vanskelig å forsvare bortsett fra overfor de som anser de ekstra 60 hestene og den raskere akselerasjonen som helt avgjørende. (Men Mazda 3 er derimot et overlegent valg i forhold til Golf R32...) Likeledes vil vi anta at når man først skal legge beløp av den størrelsesordenen på bordet, er det nærliggende for de sportsligst anlagte å foretrekke den - riktignok noe dyrere - spenstige BMW 130i eller den lite raffinerte men kompromissløse Impreza WRX STI.

Pris og spesifikasjoner finner du her.

Store bilder fra testen!

Her finner du mer Mazda-stoff:

  • Tester
  • Nyheter
  • Nybillanseringer
  • Spionbilder