Det ville være vandalisme å endre RCZ kraftig, selv i en R-versjon.  Foto: Produsenten
Det ville være vandalisme å endre RCZ kraftig, selv i en R-versjon. Foto: ProdusentenVis mer

Kommer: Peugeot RCZ R

Vi har sagt det lenge. RCZ fortjener en sterkere motor. Nå kommer den.

Den sterkeste serieproduserte bilen fra Peugeot gjennom tidene er snart et faktum. Den dukker opp så snart nye RCZ R er på gata. Bilen er en videreføring av hissigproppen med 200 hestekrefter som er på markedet i dag, men det såkalte GTI-markedet blir bare heftigere og heftigere

Da må løven forsvare seg, og på Goodwood Festival of Speed lanserer Peugeot bilen de skal gjøre det med.

Ikke mer?

Noen blir antagelig forundret over at en 260-hesters bil blir den sterkeste fra merket noensinne, men alle de andre freske bilene fra Peugeot har vært småbiler. Ingen av disse har levert mer effekt enn nettopp RCZ R. Bilen får den samme 1,6-literen som dagens turboladete 200-hester.

Vi har testet nye 208 GTI

160 hk per liter

Stort sett sitter det toliters motorer eller mer i konkurrentenes bidrag. Med 260 hestekrefter fra en 1,6-liter leverer faktisk motoren så mye som 160 hestekrefter per liter slagvolum. Det er veldig mye i denne klassen, men de er slått av blant andre Mercedes-Benz, som henter 181 hestekrefter ut av motoren i nye A45 AMG. Med sine 360 hestekrefter går den da også inn i en enda heftigere klasse enn RCZ R. Hør AMG-sjefen fortelle

Det ville være vandalisme å endre RCZ kraftig, selv i en R-versjon. Foto: Produsenten


En farlig klasse

Om vi skal trekke frem mer rettferdige konkurrenter, så må det bli biler som nye VW Golf GTI, en skikkelig overraskelse av en kjøremaskin, og Ford Focus ST, som alltid har vært en gledesspreder. Vi kommer heller ikke utenom bilen som på grunn av designen må pekes ut som hovedkonkurrent – Audi TT. Sistnevnte lever derimot ut siste del av sin eksistens i nåværende form. En ny utgave på vei om ikke altfor lenge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hovedkonkurrenten: VW Golf GTI i test

Ikke store forskjeller

RCZ R har tidligere blitt vist som konseptbil på bilmessene i både Paris og Geneve, men det er som sagt produksjonsmodellen som nå ser dagens lys. Den har ikke veldig store endringer i form og farge, men viser sitt nye og sanne jeg. Den får fire spesialfelger som bare vil være på denne modellen, og den har en fast hekkspoiler som viser at den skal være noe spesielt.

Syke Audi TT RS Plus

Kvesser klørne

Konkurransen i denne klassen er med andre ord hard, så det holder ikke å bare levere et vakkert produkt. Peugeot tar dette på alvor, og har blant annet satt inn en Torsen-differensial for å få forhjulene til å dra i den retning hjulene peker, i stedet for den veien tyngdekraften vil at bilen skal gå. Dette er rett og slett en nødvendighet på såpass sterke forhjulstrekkere, som blant annet har en tendens til å spore kraftig under akselerasjon når hjelpemidlene ikke er på plass .

Prisene er foreløpig ikke klare på RCZ R, men bilen dukker opp på markedet i løpet av året.

Vil du se den tidligere, så har du muligheten under sommerens Goodwood Festival of Speed, eller på høstens store bilutstilling i Frankfurt.