Kollisjonsputer for fotgjengere

De myke trafikantene er taperne i et eventuelt sammenstøt med en bil. I Nissan sin studie ASV-2, settes også fotgjengernes sikkerhet i fokus - og blant mye spennende sikkerhetsutstyr finner vi kollisjonsputer for fotgjengere…

ASV er forkortelse for Advanced Safety Vehicle - altså avansert sikkerhets kjøretøy. Hovedkjernen bak studien er å teste nytt sikkerhetsutstyr - og målet er å få redusert antallet trafikkulykker og gi fotgjengere bedre beskyttelse.

Vannavstøtende glass

Siden begynnelsen av ASV-prosjektet for ni år siden, har studien vært gjennom stadig utvikling og flere faser - og fase 2 som vi omtaler her, er nylig presentert. Målet er å finne frem til teknologi som kan settes i serieproduksjon, og dette har allerede blitt virkelighet for en av teknikkene: det vannavstøtende glasset. Dette skal ha en egenskap som gjør at vanndråper forsvinner fra glasset raskere enn fra ordinært glass. Dette er allerede implementert i nye Terrano II, og du kan lese mer om det i denne artikkelen.

Infrarødt mot myke trafikanter

Det er flere teknikker i ASV-2 som skal beskytte myke trafikanter du måtte treffe på din vei. Først vil bilen forsøke å gjøre deg oppmerksom på fotgjengeren: Et infrarødt kamera registrerer bevegelser og gir deg beskjed om fotgjengere i nærheten som du ellers ville ha problemer med å se i nattemørket.

Fra infrarøde sensorer vil du bli alarmert om fotgjengere som måtte befinne seg i bilens blindsoner - og bilen vil forhindre deg fra å bevege deg mot fotgjengeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beskytter mot skader

Dersom du ikke oppdager fotgjengeren før det er for sent, og du faktisk kjører på han, er ASV utstyrt med sikkerhetsutstyr som skal dempe kreftene i et sammenstøt. Først heves bakre del av panseret for å kunne ta av mer for støtet som fotgjengeren får når han treffer det, og deretter blåses det opp kollisjonsputer ved de fremre stolpene for å beskytte fotgjengerens hode i fall han skulle sikte seg inn på en av de.

Holder deg på rett vei

ASV-2 har en del svært innovative teknikker som skal redusere antall ulykker, men som vi nok må vente noen år på før de kommer i produksjon. Er du for eksempel i ferd med å bremse kraftig, oppdager bilen dette og setter på bremselysene allerede før du har tråkket på bremsepedalen. Bilen har kameraer som følger med på hvordan du ligger i forhold til kantlinjene, og dersom du ikke holder deg i riktig felt vil bilen korrigere deg. Er du for treg til å bremse og står i fare for å kollidere med forankjørende, bremser bilen ned for deg slik at du stopper - eller i hvert fall får redusert fart i kollisjonsøyeblikket.

Våkn opp!

Med all denne teknologien for å hjelpe deg i trafikken, blir det ikke mye å gjøre for den stakkars føreren - og vi vil tippe at faren for å bli trøtt er rimelig god. Men dette har Nissan tydeligvis tenkt på: Hvis bilen oppdager at du er uoppmerksom og ikke følger med på trafikken, får du streng beskjed om å skjerpe deg og være mer våken…