Kofferten blir prosjektil

Usikret last kan være livsfarlig. Må du bråbremse fra 50 km/t, forvandles sekken på 20 kilo til en livstruende prosjektil på 1.250 kilo.

Dette tilsvarer bilens egenvekt, og det sier vel seg selv at det ikke er bare barnemat å få dette i nakken. Foodprosessoren du fikk til jul bør derfor sikres riktig og behørig sammen med all annen bagasje i bagasjerommet før du vender nesen mot det nye året og hjem igjen.

Plasser alt i bagasjerommet

Du bør altså forsøke å få plass til absolutt all bagasje i bagasjerommet. Du kan selvsagt frakte noe på taket av bilen, eller så lavt som mulig inne i kupeen, men ikke under noen omstendighet bør du plassere ting på hattehyllen. Må du bråbremse da, vil lasten i hattehyllen skyte fart, og den kan treffe passasjerer med stor kraft.

Bruk sikkerhetsselene i baksetet

Spesielt etter at det er blitt vanlig med nedfellbar seterygg i baksetet er det viktig å sikre lasten riktig også i bagasjerommet. Sitter det ingen i baksetet, så husk å feste sikkerhetsselene der bak likevel. Det kan hindre at seteryggen faller ned hvis den blir truffet av tung bagasje i fart under en bråstopp. På stasjonsvogner og kombi-biler må man samtidig med å feste lasten forsvarlig, også huske at man ikke må laste over seteryggen, da dette vil få samme effekt som i en hattehylle.

Råd for sikker lasting:

* Forsikre deg om at lasten din ikke veier mer enn det som er tillatt lastekapasitet i bilen. Dette står oppgitt i instruksjonsboka eller i vognkortet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

* Hvis du frakter ting på taket av bilen, så er det best å benytte en lasteboks. Det er også en grense for hvor mye vekt du kan ha på taket; dette er oppgitt i vognkortet. Normalt ligger maksimal taklast på 50-75 kilo. Vær klar over at bilens tyngdepunkt blir høyrere når du får last på taket og at kjøreegenskapene endres!

* Den tyngste bagasjen bør ligge så langt frem og så lavt som mulig. Plasser dette godt inn mot bakseteryggen i bagasjerommet og fest den med tau eller festestropper.

* Fordel bagasjen i bagasjerommet slik at det ligger stødig, og at ingenting kan skli frem og tilbake.

* Hvis du kjører med fullastet bil, bør du øke lufttrykket i dekkene dine. Mye last betyr mye vekt som du vanligvis ikke kjører med, og dekkene trenger dermed ekstra luft for å bevare de kjøreegenskapene. Hvor mye du skal fylle etter står oppgitt i instruksjonsboken.

* Husk også at lyskjeglen på frontlysene dine endres når du frakter mye last. De fleste nye biler i dag har elektrisk justering av frontlysene, så juster før du legger ut på veien. Det er både ubehagelig og farlig å bli blendet av motgående kjøretøy.