Køen som er helsefarlig

Vi snakker ikke om ventetid på medisinsk behandling denne gangen.

 Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du blant dem som lett lar deg irritere når trafikken står bom stille, og når det endelig er noe bevegelse så går det i skikkelig sneglefart? Du er neppe den eneste. Men etter å ha lest dette vil du kanskje reagere litt annerledes neste gang du står fast i trafikken.

For en ny tysk studie viser at risikoen for hjerteinfarkt tredobles i en time etter man har stått fast kø. Og den økte risikoen varer totalt i hele seks timer, selv om den er mindre jo lengre tid det har gått.

Funnene viser ikke hva som er den konkrete årsaken til den økte risikoen. Men enten det dreier seg om økte stressnivåer, mer forurensning, for mye bråk eller for mye eksos, viser den fire år lange studien på 1.500 hjerteinfarktpasienter at det er en sammenheng mellom det å stå fast i trafikken og økt risiko for hjerteinfarkt.

Og det gjelder både for sjåfører, passasjerer i offentlig transport og til og med syklister, skriver nettstedet Medline Plus.

Går du naken i trafikken?
Eksos skader hjertet
Livsfarlig å kjøre dagen derpå

Men Annette Peters, studieleder ved forskningsinstitusjonen Helmholtz Zentrum Munchen i Tyskland og førsteamanuensis ved Harvard's School of Public Health, presiserer heldigvis at den økte risikoen ikke gjelder for alle.

Betyr lite for de fleste

- For de som fra før av har liten risiko for å få hjerteinfarkt, betyr ikke dette så mye. Men for dem som har er mer utsatt for å få det – på grunn av livsstilsfaktorer som røyking og overvekt eller en genetisk disposisjon, kan trafikk være en tilleggsfaktor som kan trigge et hjerteinfarkt, sier Peters.

Funnene skal presenteres på en konferanse i regi av den amerikanske hjerteforeningen American Heart Association.

Takle stress kan minske slagrisiko
Slik unngår du hjerneslag

Funnene viser også:

  • Pasienter som tidligere har hatt hjertekramper, i tillegg til eldre og arbeidsløse, var ekstra sensitive til en økte risikoen.
  • Kvinnene i studien var faktisk fem ganger mer utsatt for å få hjerteinfarkt etter å ha vært eksponert for trafikk. Forskerne tror dette kan ha sammenheng med fysiologiske forskjeller mellom kjønnene, eller bare en følge av at det var færre kvinner med i studien (en fjerdedel var kvinner).
Kvinner får oftere slag

Professor og leder av hjertemedisinsk avdeling ved Aker universitetssykehus, Dan Atar, sier til DinSide Helse at han ikke er overrasket over resultatene.

- Min overbevisning er at det er et stressfenomen knyttet til sinne, sier han og legger til at trafikk utløser noen voldsomme psykologiske krefter hos enkelte. Og hos dem som har disposisjon for hjerteinfarkt kan det slå ut.

Konsistent data

Peters har allerede begynt på flere studier som skal se på hvilke aspekter ved trafikken som utgjør risikoen.

Andre eksperter presiserer imidlertid at det allerede eksisterer studier som viser at det er en sterk sammenheng mellom eksos i trafikken og eksponering av forurensing og helseproblemer.

- Disse dataene er veldig konsistente, og viser at denne type eksponering kan gi betennelser, økt kolesterol og hjerteinfarkt. Men det er også data som viser en sammenheng mellom stress og hjerteinfarkt, sier Dr. Gregg C. Fonarow ved University of California, som tror at synergien mellom disse kan føre til den økte risikoen.

Han presiserer også at det er viktig å huske på at selv om den relative risikoen for hjerteinfarkt i trafikken er høy, er den totale risikoen likevel liten. Tenk på hvor mange som er eksponert for trafikk som ikke får hjerteinfarkt, sier han og legger til at varsellampene ikke trenger å blinke hos folk flest.