Klassiker gjenskapt: David Brown Speedback

Nei, det er ikke den klassiske James Bond-bilen; dette er en helt ny sportsbilmodell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved første øyekast tenkte også vi: Heisann - et virkelig strøkent eksemplar av klassikeren Aston Martin DB5.

DB...hvafforno'?

Men nei, dette er sportskupéen David Brown Speedback, resultatet av en prosess vi har visst om en stund. Det dreier seg om et prosjekt som ble igangsatt av en viss ... David Brown, eier av David Brown Automotive, for å skape en ny, britisk sportsbil.

Jaguar-motor

Bilen er nydesignet, nyprodusert med nennsomt håndverk, og skal vises i april under en formell lansering som skal foregå under det eksklusive bilshowet Top Marques i Monaco. Men den ble forhåndsvist for utvalgte pressefolk i London 27. mars.

Mekanisk basis er Jaguar XKR, altså en 5,0-liters V8-motor med kompressor og over 500 hestekrefter. (Denne finnes også nå i en XKR-S - versjon).

Sportsbilprosjekter mangler det jo ikke på - de har skutt i været som paddehatter de siste årene, og de fleste ender med fiasko og glemsel. (Hva skjedde for eksempel med den nye AC Cobra ...?)

Så hva er spesielt med dette?

Her sys skinninteriøret i den klassisk-inspirerte nye britiske sportsbilen David Brown Speedback. Foto: DAVID BROWN
Foto: DAVID BROWN
Foto: DAVID BROWN
RADARPAR: David Brown sammen med sjefsdesigner Alan Mobberley. Foto: DAVID BROWN
Foto: DAVID BROWN


Gjenoppliver klassikere

Hva synes du?

Hva er du mest enig i: (Avsluttet)
Svært vellykket - vakker(56%) 542
Fin, men for mye av en kopi(18%) 172
Ganske pen(14%) 137
Ikke noe særlig(7%) 67
Stygg(3%) 30
Vet ikke(2%) 15
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


I grunnen er det nok å se på bildene for å skjønne det. Hvor inspirasjonen kommer fra er tydelig og designen er etter vår mening noe av det mest vellykkede i retro-sjangeren de siste årene. Det som kommer nærmest er antakelig den moderne versjonen av Jaguar E-type skapt av den svenske designeren Bo Zolland. Men i motsetning til den Jaguar-inspirerte Lyonheart, er David Browns kreasjon en modernisert utgave av Aston Martin DB5 fra 60-tallet.

Anleggsformue

Og, ja: DB i modellbetegnelsene til Aston står for David Brown. Men snodig nok handler denne historien om en helt annen David Brown enn den som eide Aston Martin i etterkrigstiden. Han er en engelsk sportsbilentusiast og forretningsmann som slo seg opp med et firma som produserte anleggsmaskiner. Dette ble etterhvert solgt til Caterpillar og "vår" DB er god for et anselig antall millioner.

Noen av disse har han altså brukt på sitt sportsbilprosjekt, og det er etter vår mening ikke det dummeste han kunne gjøre med dem, når vi ser resultatet.

Video:


Flere bilder:

 Foto: DAVID BROWN
Foto: DAVID BROWN Vis mer


 Foto: DAVID BROWN
Foto: DAVID BROWN Vis mer


 Foto: DAVID BROWN
Foto: DAVID BROWN Vis mer