Klar, ferdig, påsketur

Det er gjerne mangt og mange som skal pakkes og være klar før du kan svinge ut på veien og påsketuren kan begynne. Hva bør du gjøre med bilen før du reiser og hvordan kan du forsikre deg mot fadesene som kan ødelegge ferien?

Noen har kanskje allerede søkt opp i høyden og inn på viddene, på jakt etter snø, ro og påskeegg. Og onsdag kan vi vel bare belage oss på milelange køer med fullastede biler ut av byene. Men før du kaster bikkjer, svigermødre og mat og klær for en uke, inn i bilen, bør du tenke nøye over hva du gjør.

Plassert pakkenellikene riktig

Ja, nå tenkte vi ikke på at du må tenke deg nøye om, om du virkelig ønsker svigermor med på fjellet. Vi tenker mer på at du må tenke nøye gjennom hvordan du pakker i bilen. Det er faktisk en riktig og en feil måte å pakke på. Vi gir deg råd om hvor du bør plassere lasten, og tipser deg også om ting det er lett å glemme, som å justere lufttrykk i dekkene når du har fullastet bil. Dette kan du lese mer om i artikkelen Kofferten blir prosjektil.

Med dyr på tur

Skal du ha med bikkja på fjellet, bør du også tenke litt på hvor du plasserer din firbeinte venn. En 30 kilo tung hund plassert usikret i baksetet kan gi deg en ubehagelig overraskelse dersom du må bråbremse. Mer om sikring av dyr i bil og hvilke muligheter du har, kan du lese her.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fullastet skiboks?

Et sikkert tegn på at det er påskeferie, er milelange køer med nedlessede biler med skibokser på taket. Noen bruker skiboksen nettopp til ski, mens andre stuer alt det de ikke får plass til i bagasjerommet, i skiboksen. Husk at bilen faktisk har en begrensning på hvor mye last den kan føre med seg, og det står til og med oppgitt i vognkortet maksimalt tillatt taklast på bilen din. Mer om dette, hvordan du bør laste i skiboksen, og hvordan denne taklasten vil påvirke kjøreegenskapene, kan du finne i denne artikkelen.

Hytte på hjul

Du er kanskje av de som ikke reiser til hytta på fjellet, men som heller har med deg hytta på hjul bak bilen. Her er det heller ikke å laste på så mye som du får plass til i vogna, og trå på gassen. Husk at det er noe som heter tillatt vognvekt og tillatt tilhengervekt. Mer om ting du bør tenke på når du skal ut på veien med campingvogn, kan du lese her.

Derom du ikke følger køen ut av byen i påsken, men heller skal bruke fridagene til vårpuss på vogna, kan du finne våre råd til vårpleie her.

Sjekkliste til bilen før avreise

Før du legger ut på påskeferie med bilen, er det også en del vitale funksjoner ved bilen som du bør sjekke før avreise. En liste over disse sjekkpunktene, og hvordan du faktisk gjør dette, kan du finne her. Der gir vi deg også råd om hva du kan gjøre dersom du finner deg selv stående langt inne på fjellet med en bil som ikke vil starte, vi gir deg råd om parkering og forteller hvor du kan ringe dersom alt håp er ute.

Regler for kolonnekjøring og andre råd

Hvordan du skal forholde deg ved kolonnekjøring, og ting det er lurt å tenke på før avreise, kan du lese om her. Visste du at du kan bli nektet å få kjøre i kolonne dersom bilen din ikke er skikket til det og utstyrt godt nok?

Kjetting i knipe

Skal du bevege deg på tvilsomme hytteveier som ingen ordentlig vet om hvis og når blir brøytet, kan det være en fordel å ha med hurtigkjettinger til nødbruk. Hvordan disse legges på og hva du må huske på når du kjører med kjettinger, kan du lese her.