Rygge-race

Klampen i bånn - feil vei!

Rygge-race er en del av motorsportens ukjente verden.

STOR SPORT: Motorsporten er stor, og har dyrket frem store profiler i mange tiår. Her er tre av motorsportens størst profiler gjennom tidene, Michael Schumacher, Bernie Ecclestone og Mika Häkkinen, de har nok liten kjennskap til Rygge-racenes verden. Foto AP
STOR SPORT: Motorsporten er stor, og har dyrket frem store profiler i mange tiår. Her er tre av motorsportens størst profiler gjennom tidene, Michael Schumacher, Bernie Ecclestone og Mika Häkkinen, de har nok liten kjennskap til Rygge-racenes verden. Foto AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Motorsporten er like rik på grener som den er dyr i drift - og det finnes mange forskjellige typer bilrace. Noen er naturlig nok mer underholdende enn andre, og her har vi funnet en skikkelig godbit.

Gjennom mediene har vi nok størst kjennskap til rally, hvor Norge har vært i verdenstoppen i mange år, og Formel 1, fordi det er verdens mest kjente motorsport. Nascar og Indy 500 er andre store motorsportgrener, men de er nok større i USA enn de er i resten av verden.

Nå har vi kommet over en av de kanskje kuleste, og utvilsomt rareste grenene.

Se video i bunnen av saken.

Bakfram

Internett er kilden til mange uoppdagede skatter, og vi har vel alle havnet ut i Youtube-fella og sett timene fly forbi mens vi trollbindes av mer eller mindre interessante videoer om katter, «how to»-klipp , kjendiser som mister hodet i møtet med paparazzier - eller som i dette tilfellet: bilvideoer.

Det finnes et hav av bilbloggere, journalister og andre nettsynsere som deler bilrelatert materiale på Youtube. Det var nettopp i en slik Youtube-felle vi kom over dette klippet, etter å ha klikket oss dypere og dypere inn i motorsportens litt mer ukjente verden.

Gammel moro

Målet er det samme her som i de fleste andre motorsportgrener; å være førstemann i mål. Det som derimot skiller seg veldig ut i denne videoen, er at man skal rygge hele veien, noe som skaper en viss forventning om at det ikke kommer til å gå knirkefritt.

Klippet er ikke av de nyeste, så bildekvaliteten er mildt sagt laber - men det gjør egentlig bare videoen enda bedre. I tillegg er kommentatoren helt enestående, selv om vi ikke forstår et kløyva ord av hva han sier - heldigvis er engasjement et internasjonalt språk.

Klippet er fra Zandvoort Park Circuit, en racerbane i byen Zandvoort i Nederland. Formel 1-løpet Nederlands Grand Prix ble kjørt her tretti ganger, fra 1952 til 1985. I dag brukes banen blant annet til DTM og Formel 3 - og i noen få tilfeller, som i dette klippet, til å arrangere rygge-race.

Se og nyt. Men et lite tips: Ikke prøv dette hjemme

Zandvoort once organised a race in reverse and it was amazing Vis mer

Det ligger flere videoer av liknende type bilrace på Youtube, men vi mener klart at dette er det beste. Så, det er bare å slå seg løs, om du skulle bli lei av snakkende katter eller Donald Trump-«lip syncs».

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!