LENGE LAGRET: Klager du på boten du får av Trafikketaten i Oslo Kommune blir opplysninger om deg oppbevart i 10 år. Foto: colourbox
LENGE LAGRET: Klager du på boten du får av Trafikketaten i Oslo Kommune blir opplysninger om deg oppbevart i 10 år. Foto: colourboxVis mer

Klager du på parkeringsboten blir du lagret

Men har de lov, og hvor lenge kan de beholde opplysningene?

La oss si at du har fått en parkeringsbot og du klager. Hvor lenge har parkeringsselskapet lov til å beholde dine personopplysninger?

Dette vil en av DinSides lesere ha svar på, og skriver følgende i en epost:

    – Jeg ble feilaktig ilagt bot for et par uker siden. Jeg klaget og fikk medhold.

    I klagen presiserte jeg at jeg ønsket underlaget for boten, det vil si bildet av bilen, samt saksdokumenter som refererer til mitt navn, slettet. Dette fikk jeg ikke noe svar på. Regner med at de ikke har prosedyrer på dette, og at de ikke gidder å bry seg om mitt krav.

    Men hva slags praksis har parkeringsselskapene for lagring av personopplysninger?

Kan parkeringsreglene tøyes? Norske selskaper innrømmer å bruke skjønn

Oppbevarer i 10 år

– Det er et generelt forbud å ta vare på opplysninger du ikke trenger. Det kommer også an på om firmaet har en saklig grunn til å beholde disse opplysningene. De har ikke lov til å beholde det bare fordi det er kjekt å ha, sier Gunnel Helmers, senior informasjonsrådgiver i Datatilsynet, til DinSide.

Hvilket parkeringsselskap DinSides leser fikk bot av, vites ikke. Men dersom du får bot av Trafikketaten i Oslo Kommune og klager, må du nok innfinne deg i å være i arkivet deres i noen år framover.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når det gjelder alle klagesaker så oppbevarer vi disse opplysningene i 10 år, sier Kari Eliassen, kommunikasjonsdirektør, til DinSide.

– Er det slik at dersom du ikke klager på boten innenfor en bestemt tid, så vil disse opplysningene bli slettet?

– Vi må beholde dem i ett år i tilfelle det blir en klagesak, forteller Eliassen.

Ikke enig i boten? Se om du bør du betale purringen?

Oppbevarer i to år

Hos de offentlige parkeringsvaktene i Bergen kommune er det imidlertid andre regler som gjelder.

– Vi har lov til å ha opplysningene i to år, og dette er godkjent av både Datatilsynet og personalloven. Bildene går direkte til elektronisk lagring i byarkivet, og vi får dem tilsendt dersom vi skulle få bruk for disse, sier Bjørg Hatlem, parkeringsdirektør i Bergen Parkering, til DinSide.

Hun påpeker at det likevel er svært få tilfeller at Bergen Parkering ber om å få disse bildene tilsendt.

Ikke rart de fikk bot... Se parkeringstabbene i Oslo