Kjører uten å vite fartsgrensen

Usikker på hva fartsgrensen er? Da er du ikke alene.

GLEMMER LETT: Veldig mange bilister kjører uten å vite hva fartsgrensen er. Foto: Colourbox.com
GLEMMER LETT: Veldig mange bilister kjører uten å vite hva fartsgrensen er. Foto: Colourbox.comVis mer

Hm. Hva var nå fartsgrensen igjen? Var det 70, eller var det 80?

Du er ikke alene, dersom du kjenner deg igjen i dette. Det er nemlig veldig mange som kjører uten å alltid vite hva fartsgrensen er.

Kvinner er mer usikre enn menn

Det er meningsmålingsselskapet YouGov som har gjort en spørreundersøkelse for If Skadeforsikring. Der sier 12 prosent at de ofte lurer på hva fartsgrensen er der de kjører, og 68 prosent sier at de av og til er usikre på hva som er lovlig fart.

Informasjonssjefen i If Skadeforsikring tror at dette har med konsentrasjon å gjøre.

Ligger du litt over?

Ligger du bevisst litt over fartsgrensen, når du kjører? (Avsluttet)
Alltid 10 km/t over på 80- og 100-vei, men aldri i tettbebygd strøk(46%) 2034
Alltid 20 km/t over på 80- og 100-vei, men aldri i tettbebygd strøk(19%) 855
Ja, ligger alltid 10 km/t over, uansett hvor(14%) 642
Nei, jeg ligger alltid på fartsgrensen(14%) 612
Ja, jeg ligger alltid 20 km/t over, uansett hvor(4%) 196
Jeg ligger alltid litt under fartsgrensen(3%) 127
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


– Her er nok mange som kjenner seg igjen. Vi bilister følger nok ikke godt nok med i det som skjer i trafikken. Skilting av farten er forholdsvis god langs norske veier, samtidig som det finnes mange elektroniske hjelpemidler som oppgir hva som er lovlig fart, sier ass. informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i If Skadeforsikring.

Ifølge undersøkelsen, er det også en forskjell på menn og kvinner: 24 prosent av mennene sier de aldri lurer på hva fartsgrensen er, mot 16 prosent av kvinnene.

Hva tror du om dette? Si din mening i debatten nedenfor.

Les også: Facebookgrupper varsler om fartskontroller

Denne regelen kan redde deg

Dersom du er ute og kjører og - vel, er ute og kjører hva gjelder fartsgrensene, så er det én regel som kan redde deg:

Fartsgrensen er alltid 80 kilometer i timen utenfor tettbebygd strøk, og 50 kilometer i timen innenfor tettbebygd strøk.

Alt annet er unntak fra regelen, og skal skiltes spesielt.

– Hvis du er på en landevei og ikke ser et fartsskilt etter at det har gått en kilometer, kan du anta at lovlig fart der er 80 kilometer i timen. 30-, 40-, 60- og 70-soner skal derimot skiltes hver halve kilometer, ifølge Guro Ranes i Statens vegvesen.

Kjører bevisst litt over fartsgrensen

Foruten de som sier de ikke aner hva fartsgrensen er, så har du også de som vet veldig godt hva fartsgrensen er, men som velger å ligge litt over.

I den samme undersøkelsen fra If Skadeforsikring svarer seks av ti bilførere at de som regel ligger ti kilometer over fartsgrensen. Sju prosent innrømmer at de ofte ligger 20 kilometer over også.

Mange spekulerer rett og slett i at det er en feilmargin på speedometeret, men visste du at snittet på feilmarginen er seks prosent?

Hva med deg? Spekulerer du i å ligge litt over fartsgrensen, og hvor mye over fartsgrensen er det i så tilfelle snakk om? Stem i avstemmingen til høyre.

Utstyret som hjelper deg

Dersom du har vanskeligheter med å huske fartsgrensen, finnes det selvsagt teknologisk utstyr som kan hjelpe deg. Det aller meste av navigasjonsutstyr holder oversikt over fartsgrensen der du er - og opplyser deg om fartsgrensen på stedet.

Det finnes også varslingsutstyr i noen biler, men dette er stort set i premium-segmentet, og i alle fall ikke standardutstyr.

En automatisk fartsholder (cruise-kontroll) kan også hjelpe deg med å holde deg til fartsgrensen, i alle fall dersom du kjører på landevei over lengre strekninger og det er de lange strekningene som er grunnen til at du begynner å glemme fartsgrensen.

Men hvilket ekstrautstyr er det bilkjøperne vil ha? Ser etter skinnseter, hengerfeste, turbo og automatgir