Piggdekkoblat 2016

Kjører du med piggdekk? Husk pigdekkoblat i disse byene

Fra 1. november kan du kjøre med piggdekk over hele landet, men kjører du i Oslo, Bergen eller Trondheim må du sørge for å ha oblatet i orden.

OBLATKLAR: Fra 1. november må du igjen ha oblat når du kjører igjennom Oslo eller Bergen.  Foto: NTB SCANPIX / GORM KALLESTAD
OBLATKLAR: Fra 1. november må du igjen ha oblat når du kjører igjennom Oslo eller Bergen. Foto: NTB SCANPIX / GORM KALLESTAD Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Her gjelder det å være våken: Glemmer du kjøpe oblater kan det vanke en bot på opptil 1.000 kroner. Nytt fra i år er at også Trondheim har innført piggdekkgebyr.

Det kan også være på tide å vurdere å kjøre piggfritt, flere byer tilbyr nå pant på piggdekkene.

Presseansvarlig Monica T. Olsen ved Bymiljøetaten forteller til Dinside.no at det kun er i piggdekk-sesongen du kan få bot fra Bymiljøetaten.

- Hvis du kjører med piggdekk mellom 1.november og 3.april og ikke har gjeldene oblat kan du risikere å få en bot på 750 kroner signert Bymiljøetaten.

Fra 1. november koster et dagsoblat 35 kroner, et månedsoblat 450 kroner, og et sesongoblat 1.400 kroner for vanlige biler.

For tunge kjøretøy over 3.500 kilo er prisen den dobbelte.

Både i Oslo og Trondheim kan du bestille oblatet via mobil.

Har du allerede lagt om?

Politiet og Vegvesenet kan kontrollere om du er innenfor piggdekksesongen som definert i kjøretøyforskriften.

Mener de at du ikke har behov for piggdekk, kan det koste deg opp til 1.000 kroner i gebyr. Dette er selvfølgelig i særegne tilfeller og det er her åpnet for bruk av sunn fornuft.

- Det er kun Politiet og Vegvesenet som stopper deg på gata, vi i Bymiljøetaten tar kun kontroll på parkerte biler, fortsetter Olsen.

Men fra 3. april til 1. november har de altså ikke myndighet til å skrive ut forelegg.

- De bestemte datoene er da det er fullt lovlig å kjøre med piggdekk uavhengig av føre. Men føreren skal alltid sikre hjulene mot å gli.

- Så i enkelte tilfeller og deler av landet, må man sette på piggdekk før disse datoene, har Arnfinn Eriksen, senioringeniør i Seksjon for tilsyn og kontroll i Vegdirektoratet bekreftet til Dinside tidligere.

LES OGSÅ:

Skifte til hjul med vinterdekk?

Her er årets vinterdekktest

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer