Kjører du lovlig med tilhenger?

Det er dessverre ikke lett å holde tunga rett i munnen når det gjelder hva slags tilhenger du kan trekke etter bilen.

<b>BRYTER LOVEN?</b> Mange kjører uvitende ulovlig med tilhenger. Bilorganisasjonene og Statens Vegvesen har imidlertid verktøyene som gjør det enklere å forholde seg til regelverket. Foto: PER ERVLAND
BRYTER LOVEN? Mange kjører uvitende ulovlig med tilhenger. Bilorganisasjonene og Statens Vegvesen har imidlertid verktøyene som gjør det enklere å forholde seg til regelverket. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På vei til og fra jobb konstaterer vi nesten daglig at det antagelig er en lang rekke lovbrytere ute på veiene. Og det verste av alt: Mange av disse er høyst sannsynlig ikke klar over det selv.

Reglene for tilhengere er nemlig ikke helt enkle å forholde seg til, noe som ikke ble bedre etter at det nyeste regelverket trådte i kraft i januar 2013.

NAF med påminnelse

NAF går derfor i disse dager ut med en betimelig påminnelse til de svært mange bilistene som trekker henger bak bilen, og dem er det mange av. Ingen bruker nemlig tilhengere så ofte som norske bilister.

Og som NAF påpeker: I disse dager skal båten opp av vann, poden skal flytte ut, campingvognen skal bort og hageavfallet skal kastes.

Les også: Slipper unna tilhengerkontroll

– Når du skal kjøre med tilhenger må du sjekke både førerkort og vognkort for å kjøre lovlig. Mange vet ikke at de kjører ulovlig, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

IKKE GREIT: Her ville sjåføren sannsynligvis i tilfelle kontroll både fått bot og mistet førerkortet midlertidig. Observert på norsk vei.  Foto: PRIVAT
IKKE GREIT: Her ville sjåføren sannsynligvis i tilfelle kontroll både fått bot og mistet førerkortet midlertidig. Observert på norsk vei. Foto: PRIVAT Vis mer


Se bildet til venstre: Tilhengeren skal ikke lastes på denne måten...

Les mer om kløner med tilhenger her!

Mer utførlig om regelverket kan du lese her på NAFs hjemmesider.

Fartsgrense 60

Det første å huske på, og som mange glemmer, er følgende: Hvis du kjører på vei med fartsgrense over 80 kilometer i timen, er fartsgrensen likevel 80 når du trekker tilhenger. Hvis du trekker tilhenger uten bremser, kan du ikke kjøre fortere enn 60 kilometer i timen hvis tilhengeren har aktuell totalvekt på 300 kilo eller mer – jamfør trafikkreglenes §13.

Tilhengerprodusent tenker nytt

Tillatt vekt, ikke faktisk vekt

Og husk for all del på følgende: Det er ikke hvor mye vekt du faktisk drar på som avgjør om du er innenfor eller utenfor grensen, men hvor mye bil pluss tilhenger til sammen har registrert som maksimal totalvekt. Det er altså det som står oppgitt i begge vognkortet du må forholde deg til for å vite om du er innenfor tillatt vektgrense.

Har man vanlig førerkort klasse B, er grunnregelen å legge sammen tillatt totalvekt på bil og henger og sørge for at tallet ligger under 3500 kilo.

For å forenkle problemstillingen er det tre parametere som skal stemme overens: Hva slags bil er det snakk om, hva slags henger er det snakk om, og til slutt er det viktig hva du har førerkort for.

Ikke få panikk om førerkortet har gått ut på dato

Da det forrige regelverket tro i kraft ble det mye bråk, for en mengde bileiere kunne plutselig ikke trekke campingvognen sin lenger. Løsningen ble da å lage en såkalt unntaksregel, den etter hvert mer omtalte campingvognregelen.

Strengere prikkbelastning

Statens vegvesen har antagelig selv innsett at situasjonen kan være uoversiktlig, og for å bøte på problemet har de laget en kalkulator som gjør det enklere for oss brukere å holde oss innenfor loven. I tillegg har de laget informative foldere som forteller i korte, men korrekte trekk hva du kan hekte lovlig bak på bilen din.

Har du lov å trekke, så får du eksempelvis opp et bilde som dette:

 Foto: STATENS VEGVESEN
Foto: STATENS VEGVESEN Vis mer


Hvis du derimot er utenfor det tillatte, får du følgende:

 Foto: STATENS VEGVESEN
Foto: STATENS VEGVESEN Vis mer


Tre ting

Alt kalkulatoren må mates med for å gi deg fasiten er registreringsnummeret på bilen som skal trekke, registreringsnummeret på tilhengeren, og hvilken klasse førerkort du har.

Kalkulatoren finner du her.

Og nå får du informasjonen også i app-form.

APP:Eksempel-skjermdump fra Bil og Henger-appen fra Statens Vegvesen. Foto: ØYVIND PAULSEN
APP:Eksempel-skjermdump fra Bil og Henger-appen fra Statens Vegvesen. Foto: ØYVIND PAULSEN Vis mer


Bil og henger er appen som er laget for Apple- og Android-enheter. Den kan lastes ned gratis fra Apples App Store og fra Google Play. Appen er også planlagt tilpasset til Windows Phone i neste versjon, forteller Statens vegvesen på sine nettsider.

Vær på den sikre siden

Her kan du laste ned informasjon om hva du kan trekke.

Uansett er det viktig å være klar over at "jamen, jeg trodde..." aldri er noen god unnskyldning.

– Det er viktig at du som bilist setter deg inn i de lover og regler som omfatter din kjøring med bil og tilhenger. Sjekk også bremser, lys, dekk og annet som krever vedlikehold før du setter i gang. En tilhenger som slenger ut, kan i verste fall ta liv i trafikken, sier Engebretsen i en pressemelding fra NAF.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!