Kjører du i fylla med denne kan du havne i fengsel

Promillegrensa gjelder for ståhjulingene også.

<b>LOV? IKKE LOV?</b> Det er flere regler å sette seg inn i enn en kanskje kunne tro. Foto: NTB SCANPIX / TERJE BENDIKSBY
LOV? IKKE LOV? Det er flere regler å sette seg inn i enn en kanskje kunne tro. Foto: NTB SCANPIX / TERJE BENDIKSBY Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det har ikke blitt noe storslipp av Segway-kopier etter at de ble lovlige her til lands. Likevel ser vi stadig flere varianter av ståhjulingene, så det later til at Norge sakte, men sikkert tar latskapen innover seg.

Men hva er egentlig lov og ikke? Det er nemlig et bredt reglement for ståhjulingene også, visste du for eksempel at du ikke kan snakke i telefonen mens du kjører?

Politiinspektør Jan Morgan Guttormsen i Politidirektoratet forteller at han kjenner til flere situasjoner som involverer ståhjulingene.

- Jeg veit det har vært noen tilfeller i Oslo hvor brukere har blitt bøtelagt og anmeldt som følge av promillekjøring og andre overtredelser, som å kjøre på vei med for høy fartsgrense.

Les også: Hvordan gikk det egentlig med ståhjulingen?

- Ståhjulingene er regulert på lik linje med motorvogn. Det vil si at overtredelser vil bli bøtelagt etter samme retningslinjer som andre motorkjøretøy, fortsetter Guttormsen.

Les også: Vi prøvekjørte Airwheel, Ninebot og X-robot.

Guttormsen forteller videre at det har vært flere forhold som har ført til anmeldelser siden ståhjulingene ble lovlig å kjøre i Norge.

- I samme grad som med andre kjøretøy er det regler for alder, fart, vei og rusmidler. Har du overlatt kjøretøyet til en som ikke oppfyller kravene, er det du som blir stilt ansvarlig.

Allerede i august i fjor ble den første med promille på ståhjuling tatt. Da var det Romsdals Blad som omtalte saken først.

Politiadvokat Bente Vengstad bekrefter at det har vært flere tilfeller av promillekjøring.

- Å kjøre ståhjuling med promille blir som å kjøre bil med promille. Det går riktig nok ikke utover førerkortet ditt, men det vil resultere i bot og mulighet for fengsel.

- Det har vært, og er fortsatt fler som skal i retten som følge av promillekjøring på ståhjuling, avslutter Vengstad.


Ikke snakk i mobilen

Du kan kjøre uten hjelm, men du kan ikke kjøre og snakke i mobilen samtidig. Da kan du forvente et forelegg på 650 kroner.

Du kan heller ikke ta noen på ryggen og kjøre, da ståhjulingen kun er tillatt for en person.

Det er også gitte fartsgrenser. Kjører du gjennom gågaten, er fartsgrensen 6 kilometer i timen.

Du kan ikke kjøre i utmarka eller på private veier. Det er heller ikke lov å kjøre mot enveiskjørte gater eller der det er skiltet forbudt for motorvogn. Dette gjelder også selv om det er skiltet for unntak for sykkel. Er det lite gangtrafikk kan du benytte fortauet.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!