<strong><B>TAR BILDE AV MER ENN DU TROR:</strong></B> Ihvertfall hvis du møter den i Danmark. Foto: BERIT B. NJARGA
TAR BILDE AV MER ENN DU TROR: Ihvertfall hvis du møter den i Danmark. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer

Kjøre bil i Europa?

Ikke alle trafikkforhold er som i Norge. Vi har samlet noen godbiter.

Publisert
Sist oppdatert

Skal du kjøre bil i Europa i sommer lønner det seg å være klar over at ikke alle trafikkregler og forbud er identiske med det vi er vant til hjemme i Norge.

Du skal faktisk ikke lenger enn til Danmark for å finne store forskjeller.

>> Skjerper reglene for vikeplikt

Dobbel bøtelegging med ATK

I Danmark bruker de for det første ikke tradisjonelle fotobokser som de vi kjenner fra Norge. Derimot har de installert måleutstyret inne i varebiler som tilhører politiet, eventuelt oppstilt utenfor et av politiets kjøretøy.

Og skulle du kjøre for fort og bli tatt bilde av, kan du få bot for mer enn selve fartsoverskridelsen:

Hvis bildet viser at du kjører uten sikkerhetsbelte, eller at du snakker i håndholdt mobiltelefon, vil du få bot også for dette, skriver dansk politi på sine nettsider.

Altså lønner det seg å følge trafikkreglene, eller sjekke hvor dansk politi har fartskontroller i sommer.

Lav inntekt = lavere bot

I Norge er det kun hvor fort du har kjørt som avgjør satsen på en fartsbot, men slik er det ikke overalt. I Finland tar de med inntekten din i beregningen, altså betaler de med lav inntekt mindre for en fartsovertredelse enn én med høy inntekt.

Også i Danmark halverer de boten hvis man kan dokumentere en brutto inntekt på under 153.657 danske kroner i 2012.

I Spania gir de derimot 50 prosent rabatt på bøter som betales med kontanter på stedet, ifølge motormannen.se, som også advarer mot falske politifolk i Tyrkia. Skulle du ha kjørt for fort i Tyrkia bør du derfor be politiet om å legitimere seg før du betaler. Også der innkasserer de nemlig bøtene på stedet.

Legg reservekanna hjemme

<strong><B>LA DEN LIGGE HJEMME:</strong></B> Ihvertfall hvis du har planer om å besøke for eksempel Hellas eller Bulgaria i sommer. Foto: Berit B. Njarga
LA DEN LIGGE HJEMME: Ihvertfall hvis du har planer om å besøke for eksempel Hellas eller Bulgaria i sommer. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


Kjører du ofte lange avstander hvor det er langt til nærmeste bensinstasjon, har du kanskje en reservekanne med bensin liggende bak i bilen. Den bør du legge igjen hjemme om du skal til ett av følgende land, hvor det er forbudt å oppbevare reservekanne i bilen, ifølge tyske Adac, som tilsvarer NAF i Norge:

Bulgaria, Hellas, Kroatia, Luxemburg, Romania, Ungarn.

Kjører du innom Luxemburg, skal det uansett ikke være nødvendig med medbrakt bensin. Ifølge NAF har de både Nord-Europas billigste bensinpriser, og Europas største bensinstasjon.

Andre europeiske trafikkregler som er verdt å merke seg:

 • I Spania er promillegrensen 0,3 for de som har hatt lappen i mindre enn to år, og 0,5 for andre.
 • I Belgia og Nederland viker du for biler fra høyre, også i rundkjøringer, hvis det ikke er skiltet for noe annet.
 • Skal du leie bil i Athen er det verdt å merke seg at greskregistrerte biler bare får kjøre annenhver dag. Det er registreringsnummeret som avgjør - spør derfor leiebilfirmaet om hva som gjelder for din bil.
 • I Tyrkia, Moldova og Russland krever de at du har med internasjonalt førerkort om du skal kjøre bil. Også i Italia og Monaco krever de normalt dette om du skal leie bil. Det er NAF, KNA og MA som utsteder dette i Norge.
 • Denne artikkelen ble første gang publisert 26. mai 2013.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer