Kjør sikkert med tilhenger

Førerkort klasse B gir deg rett til å kjøre med tilhenger, men setter også klare begrensninger med hensyn på vekt.

Kjør sikkert med tilhenger
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Har du førerkort klasse B er det ikke bare å sette seg inn bak rattet med tilhenger på slep.

Førerkort klasse B

Med førerkort i klasse B har du automatisk rett til å trekke tilhenger med totalvekt inntil 750 kilo. Det er hovedregelen, men som alle regler befestes også denne av unntak. For du kan nemlig trekke tyngre hengere dersom vogntogets (bil og henger) vekt ikke overskrider 3.500 kg. Her er det imidlertid lett å gå i fella, for bilen har ikke lov til å trekke mer enn hva som står i vognkortet – selv om vogntogsvekten forblir under 3.500 kilo.

Med førerkort klasse B har du heller ikke lov til å trekke hengere hvis totalvekten er høyere enn bilens egenvekt.

Førerkort klasse C1 og C1E

Har du førerkort klasse C1 (lett lastebil) har du lov til å kjøre biler opp til 7.500 kilo, men fortsatt har du ikke lov til å trekke tilhengere som veier mer enn 750 kilo etter bilen. Denne førerkortklassen får du dersom du i dag har stempel på førerkortet som gir deg mulighet til å kjøre bil inntil 7.500 kilo.

Dersom du tok utvidet førerkort før 1. januar 1998, det vil si klasse BE og har stempel i førerkortet, får du klasse C1E når du fornyer førerkortet. Har du det kan du trekke tilhengere som veier over 750 kilo, forutsatt at vogntogets vekt ikke overskrider 12.000 kilo. Tilhengeren kan heller ikke her overskride trekkvognens egenvekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen