Saab 9-5 utgjør deler av stridens kjerne.
Saab 9-5 utgjør deler av stridens kjerne. Vis mer

Kjøpte Saab, saksøker GM

Det koster å kjøpe katta i sekken.

GM solgte i sin tid Saab. Kunden kunne vært Koenigsegg og norske Bård Eker, men disse fant ikke en levelig forretningsmodell sett ut fra de vilkår GM ville selge under. Derfor trakk de seg.

Havnet i Nederland

Det gjorde ikke Victor Muller og nederlandske Spyker. De endte dermed opp med Saab i porteføljen, et bilmerke som den gang knapt hadde et salgbart produkt i garasjen, i beste fall 9-5. Den ville likevel ikke GM kvitte seg med rettighetene til, ettersom de selv satt med produkter som baserte seg på samme teknologi. GM så at uansett hvem kjøperen av Saab ville bli på papiret, så ville kineserne på sikt få klørne i deler av liket. For å sikre seg mot at kineserne med loven i hånd kunne lage kopier av GM’s eksisterende teknologi ble derfor rettighetene til 9-5 holdt utenom handelen.

Saab konkurs

Det gikk som det måtte gå, om enn av mange påfølgende årsaker. Saab gikk som kjent konkurs, og tilbake satt en nederlender og så at bobestyrer avviklet hans nye hjertebarn. Spyker og Victor Mullers egentlige intensjoner med kjøpet av Saab stilles det for øvrig mange spørsmål rundt, men kanskje vi nå er i ferd med å få svaret.

Krever 18 milliarder

Nå saksøker nemlig Spyker amerikanske GM, som selv så vidt har rukket å reise seg fra en teknisk konkurs, for bevisst å ha ønsket å kjøre Saab i grøfta ved å holde teknologi fra den salgbare 9-5 utenfor handelen. Jobben med å ferdigstille søksmålet har pågått helt siden Saab gikk konkurs, og det er ikke småpenger Muller og Spyker krever. Hele 3 milliarder dollar, tilsvarende nær 18 milliarder norske kroner, vil de ha inn på konto som kompensasjon for at GM ikke var mer ettergivende i den hensikt å holde Saab i live.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Følg saken:

- Saab konkurs
- Saab er død, leve Saab
- Saab-museet reddet

Søksmål, en pengemaskin

I søksmålet står det blant annet at kravet skal dekke opp de tap Spyker har hatt som en følge av at GM bevisst har ønsket å undergrave et salg av Saab til Kina. Det legges heller ikke skjul på at søksmålet er et forretningskonsept i seg selv, for Muller skal visst nok være åpen på at det er en ikke offentliggjort investor som står bak finansieringen av søksmålet.

Søker rettferdighet

”Våre aksjonærer og vi selv fortjener rettferdighet, og vi kommer til å jakte dette målet med samme iherdighet og utholdelighet som vi hadde da vi jobbet for å redde Saab Automobile, helt til GM forhindret alle anstrengninger, og bevisst drev Saab Automobile til konkurs”, forteller Victor Muller i en pressemelding.

Som barn hadde vi en veldig enkel leveregel da vi skulle handle godteri. Vi sjekket alltid innholdet i posen før vi betalte.