Kjøpt bil med trimming?

Ble det ikke opplyst av selger, kan du ha krav på erstatning.

OJDA: Mange oppdager at bilen deres er trimmet når den havner på verksted. Visste de ikke om det fra før, kan de ha mange krav.  Foto: Colourbox
OJDA: Mange oppdager at bilen deres er trimmet når den havner på verksted. Visste de ikke om det fra før, kan de ha mange krav. Foto: ColourboxVis mer

I 2008 kjøpte en Oslo-kar en 2006-modell Hyundai Santa Fe for 395.000 kroner . Etter noen år fikk han motorstans, og det ble oppdaget at bilen var trimmet med en effektboks.

Oslo-mannen mente dette var grunnen til havariet, mens bilbutikken blånektet både for at de hadde solgt han en trimmet bil, og at det uansett ville ført til noe havari.

Nå har Forbrukertvistutvalget (FTU) behandlet saken. De tar ikke stilling til hvorvidt trimmingen forårsaket motorstansen, men de tror på bilkjøperens påstand om at han hadde kjøpt en trimmet bil uten å vite om det.

– Og det faktum at bilen har vært trimmet utgjør en kjøpsrettslig mangel, uttaler utvalget i sin avgjørelse.

Og bilkjøperen får 20.000 kroner i prisavslag, i tråd med forbrukerkjøpsloven og reklamasjonsretten.

Les mer: Chiptuning. Datatrimming. Flashtuning. Elektronisk trimming. Uansett hva leverandøren velger å kalle det, bør du styre bilen din unna!

Eier du et trimmet kjøretøy?

(Avsluttet)
Nei(62%) 1844
Ja, bil(25%) 737
Ja, både bil og tohjuling(8%) 246
Ja, tohjuling(6%) 165
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Ikke lov

Saken er langt fra unik. Trimming har i større eller mindre grad vært involvert i omlag 20 saker hos FTU de siste årene. Sakene handler om både biler og motorsykler, solgt av både butikker og privatpersoner. Fellesnevneren i mange av dem er at kjøper ikke var klar over at kjøretøyet var trimmet da det ble kjøpt.

Og mange av disse kjøperne har derfor fått erstatning.

Grunnen er enkel: Du skal få det du hadde grunn til å tro du skulle få. Får du ikke vite at bilen er trimmet, helst i annonsen eller kontrakten, kan den derfor heller ikke være det. Er den likevel trimmet, kan du ha krav på å heve kjøpet, eller få prisavslag eller erstatning fra selger.

Her er rettighetene du har når du handler brukt på for eksempel Finn.no

Man får altså ikke dette kravet fordi den er trimmet, men fordi du ikke visste det. Dette gjelder uansett om bilen er gammel eller ny, og både private kjøp på for eksempel Finn.no og kjøp av butikk. Kjøpsloven styrer førstnevnte, med to års reklamasjonsfrist, og forbrukerkjøpsloven styrer sistnevnte, med fem års reklamasjonsfrist. Begge lovene har det samme prinsippet om at du skal vite hva du kjøper.

SAMME ULLA: Hvordan kjøretøyet er trimmet, om det er chip eller mekanisk, spiller ingen rolle for loven.  Foto: Arkiv
SAMME ULLA: Hvordan kjøretøyet er trimmet, om det er chip eller mekanisk, spiller ingen rolle for loven. Foto: Arkiv Vis mer


Mange eksempler

Her er flere eksempler på folk som har kjøpt trimmede kjøretøy uten å vite det:

  • Mann fra Fåberg kjøpte en Honda CR-V fra butikk i Hunndalen, som senere viste seg å være chip-trimmet. Motoren havarerte, noe Honda mente kunne være trimmingens feil. Kjøperen fikk hevet kjøpet, og 13.547 kroner i erstatning. (Les vedtaket her)
  • Et par i Kristiansand kjøpte en Peugeot XR6-moped fra privatperson, og oppdaget senere at den var trimmet, til tross for at salgsannonsen sa den var "jentekjørt og aldri trimmet". De måtte fjerne trimmingen for å få den godkjent, og fikk blant annet erstattet de 925 kronene det kostet. (Les vedtaket her)
  • En kar fra Ankenesstrand ville ha en utrimmet og orginal moped, og endte opp med en Derbi Senda Xtreme fra en mann i Bodø. Den viste seg å være alt annet enn utrimmet, og kjøperen fikk heve kjøpet. (Les vedtaket her)
  • En Ørnes-mann kjøpte en Volkswagen Golf 1,9 TDI fra en butikk i Bergen. Bilen viste seg å være trimmet fra 100 hestekrefter til 135, noe kjøper fant ut da motoren skar seg. Hvorvidt dette bidro til havariet brydde ikke FTU seg om, men syntes trimmingen i seg selv tilsa at mannen skulle få heve kjøpet, i tillegg til å få rundt 10.000 kroner i erstatning og renter. (Les vedtaket her)
Husk derfor å alltid opplyse om trimming når du selger bil, og alltid kreve din rett om du oppdager trimming når du kjøper bil.

Selge eller kjøpe bil? Gode kontrakter og gode råd – slik gjør du det trygt!