Kjøpe ny bil? Her er de beste alternativene i 2016

Å kjøpe ny bil handler også om restverdien når du skal selge igjen. I tillegg bør den være rimelig i drift i den tiden du har den. Hva bør du velge?

OPP OG FREM: RAV-4 er blant bilene som trekkes frem av både Autolease og Leaseplan som et godt kjøp for fremtiden.  Foto: TOYOTA
OPP OG FREM: RAV-4 er blant bilene som trekkes frem av både Autolease og Leaseplan som et godt kjøp for fremtiden. Foto: TOYOTA Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De to store leasingselskapene Autolease og Leaseplan har god oversikt over bilers vedlikeholdskostnader og påfølgende restverdier etter fire år. Vi ba dem sette sammen lister over hvilke modeller de mener er de beste kjøpene akkurat nå - når den totale økonomien regnes inn.

Ikke overraskende finner vi en rekke kjente og kjære norgesbiler på listene de her har satt sammen for oss. Men det er nok også alternativer som sikkert vil overraske mange.

Å velge merke og modell er slett ikke noe lettere enn før. Nå er det like gjerne valg av drivlinje som er viktigst.

- Der man før gikk rett til den enkelte bil, har nye drivlinjer ført til at folk nå vurderer bruksbehovet sitt, forteller Haakon J. Marthinsen som er leder for Autolease i Norge.

TREKKES FREM: Som følge av godt rekkevidde og brukbar plass trekkes Leaf frem som en av de aller beste kjøpene om du vurderer elbil.  Foto: KNUT MOBERG
TREKKES FREM: Som følge av godt rekkevidde og brukbar plass trekkes Leaf frem som en av de aller beste kjøpene om du vurderer elbil. Foto: KNUT MOBERG Vis mer


- Kjører man til hytta hver helg, skal det mye til for ikke å kunne regne hjem en dieselbil. Kjører man i all hovedsak i byen, kan elbil anbefales som et fullverdig alternativ, sier han.

Marthinsen forteller videre at fornuft og følelser ofte balanseres i forkant av bilkjøp, men at de i denne situasjonen har sett på utgangspunktet for et økonomisk vellykket bilkjøp.

LES OGSÅ: Sannheten om dieselbiler og utslipp

Familiebilen

Ønsker du en ny familiebil til en rimelig pris, trekker Autolease frem Skoda Octavia, Mazda 6 Stasjonsvogn, Peugeot 208 stasjonsvogn og Skoda Superb som gode alternativer.

Ingen av alternativene passerer 400.000 kroner med en brukbar utstyrspakke og har en gjennomsnittlig månedspris på cirka 4.300 kroner i kostnader ut i fra hva Autolease har regnet seg frem til.

Det billigste alternativet i denne kategorien er Peugeot 308 som med utstyrspakken Active bare koster 300.009 kroner.

LES OGSÅ: Hybrid eller ladbar hybrid?

Frakter du et fotballag?

Om du ofte har behov for mange seter, er det 7-seterne Ford Grand C-Max og Volkswagen Touran som bør vurderes. Har du behov for mye plass, men ikke nødvendigvis syv seter, anbefaler Autolease BMW 2-Serie Active Tourer med fem seter.

Den er dog nesten 40.000 kroner dyrere enn de øvrige, men her har du en Plug-in hybrid, så om du kjører økonomisk og er flink til å lade vil det lønne seg i lengden, da den også har laveste månedlige kostnad ut i fra beregningene.

Små bensinbiler

I småbilklassen er det ifølge Autolease små bensinbiler som er eneste valg. Mazda 2, Volkswagen UP og Toyota Yaris. Også i småbilsegmentet er det viktig å plukke med seg det nødvendige av sikkerhetsutstyr for å kunne få tilbake mest mulig når bilen igjen skal selges. Med disse bilene har du en månedlig kostnad på litt over 3.000 kroner, med mindre noe går fryktelig galt.

Årets bil mot Plug-in hybrid

Opel Astra ble kåret til årets bil i Europa tidligere i vår og utfordrer med det det som har vært en kjent og kjær norgesbil lenge, Volkswagen Golf.

Opel Astra er nærmere 80.000 kroner lavere priset enn Golf, som riktignok kommer i plug-in hybrid-utgave. Ønsker du et enda billigere alternativ enn Astra, bør du vurdere Mazda 3.

Premium-segmentet

Mercedes C-klasse stv, Audi A4 Avant, Volvo XC70 og BMW 5 serie stasjonsvogn er alle biler som representerer noe av det fineste merkene har å by på. Autolease trekker frem at utstyr her er viktig, og med mange gode pakkeløsninger på markedet har du rikelig med muligheter.

Prisene varierer også litt der etter, men de månedlige kostnadene er relativt jevne på kryss av kategorien.

I likhet med SUV-ene i premiumsklassen er også disse modellene spekket med utstyr, noe du bør velge om du har planer om å selge den videre om noen år, og dette utstyret er å få hos alle.

I STRUPEN PÅ BMW: Oppgraderingen av B-klasse er av typen «kontinuerlig forbedring» med en rekke mer eller mindre beskjedne grep som til sammen gir en mer tidsmessig bil med en anelse mer eksklusivt preg.  Foto: Rune Martin Nesheim
I STRUPEN PÅ BMW: Oppgraderingen av B-klasse er av typen «kontinuerlig forbedring» med en rekke mer eller mindre beskjedne grep som til sammen gir en mer tidsmessig bil med en anelse mer eksklusivt preg. Foto: Rune Martin Nesheim Vis mer


LES OGSÅ: Vil la støtdemperne lade batteriet

Premium-SUV

PREMIUM: Som premium-SUV trekkes Mercedes GLC frem som et av de bedre alternativene.  Foto: Jamieson Pothecary
PREMIUM: Som premium-SUV trekkes Mercedes GLC frem som et av de bedre alternativene. Foto: Jamieson Pothecary Vis mer


Er du i markedet etter en premium-SUV, har du fire klare godbiter å velge mellom. Mercedes-Benz GLC, Volvo XC60, BMW X3 eller BMW X5.

I denne klassen er det klart flere alternativer, men dette er SUV-er med gode løsninger og fremtidsrettede teknologiløsninger.

Månedlige kostnader ligger ifølge Autolease på mellom 7.000 og 9.000 kroner.

Familie-SUV-en

Nordmenn flest elsker å være sporty, frakte mye bagasje på bilferie og komme seg frem der de kan. Både LeasePlan og Autolease setter opp Mazda CX-5 og Toyota Rav-4 som biler du bør vurdere.

Autolease foreslår 2.0 liter bensin med 160 hestekrefter på fire hjul på CX-5-en, mens LeasePlan foreslår dieselmotoren på 2,2 liter med 150 hestekrefter.

– Som en ser legger vi vekt på automat og 4x4 i SUV klassen. Generelt har vi valgt høyere utstyrsnivå der vi føler det gir mer for pengene – og gjør bilen lettere å selge som brukt, forteller Espen Soltvedt i LeasePlan Norge.

Elbilene for alle

Nissan Leaf, Volkswagen E-UP og Mercedes B-klasse trekker Autolease frem som de beste elbil-alternativene.

Alle har allerede vært på markedet en stund, men vi går en elektrisk fremtid i møte, så disse bilene vil sannsynligvis også være populære på bruktmarkedet.

Sørg for at du får med deg godt med utstyr, om ikke risikerer du at de faller vesentlig raskere i pris når de skal ut på markedet igjen.

Nissan Leaf med utstyrspakken Nordic blir din for 263.000 kroner, mens du kan få e-UP med teknikkpakke for bare 198.600 kroner.

Her er ikke LeasePlan helt enig, og foreslår BMW i3, som nå snart kommer med utvidet rekkevidde, Volkswagen Golf, Kia Soul - i tillegg til Nissan Leaf.

Leaf som lenge har vært en norgesfavoritt som følge av lang rekkevidde, vil nå få konkurranse av i3 når den nye batteripakken kommer og dobler rekkevidden.

Disse elbilene og kompakte SUV-ene mener leasingselskapene du får igjen mest for ved salg (* Leasing-selskapene Autolease og LeasePlan har funnet frem til hvilke biler de mener er de beste nybilkjøpene i disse dager. Som kriterier har de tatt for seg hvilke utstyrspakker, farger og motor som også om noen år vil være aktuelt for bruktbilmarkedet. )
ModellUtgaveUtstyrListepris
LeasePlan   
Kompakt SUV   
Mitsubishi OutlanderPHEV Intense+Metallic433.900 kroner
Mazda CX-52,2d 150hk Optimum 4x4 AutomatMetallic, tilhengerfeste485.498 kroner
Toyota Rav-42,5 Hybrid Auto Active S 4wdMetallic432.400 kroner
Volkswagen Tiguan2,0 Tdi 150hk 4motion DSG BusinesslineTransportpakke (Parkeringsvarmer, nettingvegg og hengerfeste) - 18800, metallic 4900483.100 kroner
Elbil   
BMW i3Charged Edition - kampanjeKampanjemodell285.800 kroner
Volkswagen GolfE-GolfParkassistent - 5700, Ryggekamera - 1600, metallic278.400 kroner
Kia SoulEv Exclusive AutoMetallic252.490 kroner
Nissan Leaf30 KWh NordicMetallic273.990 kroner
Autolease   
Kompakt SUV   
Mazda CX-32.0 120 hk bensinVision267.448 kroner
Toyota Rav42.5 Hybrid AutoActive Style454.748 kroner
Mazda CX-52.0 160hk 4x4 Auto bensinOptimum, tilhengerfeste459.248 kroner
Opel Mokka1.6 136 hk 4x4 S/S dieselCosmo357.148 kroner
Elbil   
Nissan Leaf30 kWhNordic263.000 kroner
Volkswagen e-UPEL- 82 hkTeknikkpakke198.600 kroner
Mercedes B-klasseEL – 180 hkElectric edition, Urban-pakke340.768 kroner


Til grunn har de lagt hvilke utstyrspakke du behøver for å kunne få igjen mest mulig for bilen når den skal videreselges. Selv om bilens innstegsmodell kan være billig, vil du gjerne få igjen mest mulig når den skal selges igjen fire-fem år senere. Da er ofte utstyret som følger innstegsmodellen utdatert.

VELGES AV ALLE: Hybridsalget har det siste året skutt i været, og begge selskapene trekker frem Outlander PHEV som et godt alternativ om du trenger rekkevidde og plass.  Foto: JAMIESON POTHECARY
VELGES AV ALLE: Hybridsalget har det siste året skutt i været, og begge selskapene trekker frem Outlander PHEV som et godt alternativ om du trenger rekkevidde og plass. Foto: JAMIESON POTHECARY Vis merLES OGSÅ: Vi har testet Outlander PHEV

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer