Kjøp riktig barnestol

Det finnes et mylder av barnestoler. Forskjellige merker, forskjellige patenter, forskjellige størrelser og vektklasser. Hvordan finner du den riktige stolen for barnet, bilen din og deg?

Først og fremst er det viktig å huske på at dette er et samspill mellom minst tre aktører; bilen, deg og barnet. Om stolen passer barnet, er det ikke sikkert at den passer bilen, og om den passer de to, er det ikke sikkert at den passer deg. Gjør deg derfor opp en mening før du drar ut og handler, hvilke behov du har. Ønsker du en bakovervendt eller en forovervendt stol; skal den brukes i baksetet eller i passasjersetet foran?

Prøv stolen

Når du har klarlagt dette, bør du ta med deg både barn og bil til butikken. Trygg Trafikk vil ikke anbefale noe spesielt merke, bare stolen er godkjent etter siste norm. Du bør gå til en butikk hvor du får god hjelp og hvor de vet hva de prater om.

Prøv stolen for å se om barnet har god plass, og ta det også med ut i bilen for å se om det er plass til setet. Det er ikke alle forovervendte seter som får plass i alle biler, da setene ofte er ganske plasskrevende. Så sørg for at du vet at setet passer inn i bilen, før du kjøper!

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.

Kjøp forovervendt

Hvis du har plass til et bakovervendt sete, så er dette absolutt det sikreste valget. Du vil også finne forovervendte løsninger i butikkene, men så lenge barnet er under tre år, bør det i hvert fall sitte bakovervendt. Les mer om forovervendte seter kontra bakovervendte seter her.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis det ikke er mulig å benytte et bakovervendt sete i din bil, bør du kjøpe et som benytter bilens egne sikkerhetsbelter; altså kun de integrerte selene som spennes rundt både barn og sete. Dette er den beste forovervendte løsningen, fordi det da bare er ett sett med belter som skal strammes under en eventuell kollisjon, og dette gir da bedre beskyttelse.

Sist, men desto like viktig er det at du får hjelp til å montere setet i bilen første gang, slik at du får sett hvordan det gjøres riktig.