Kjøp bilen til halv pris!

En varebil koster omtrent halvparten av en personbil. Når varebilen er ti år gammel, kan du bygge den om til 5-seter uten å måtte betale avgifter til staten. Vips, og du har to til prisen for en!

Kjøper du en hvilken som helst varebil, står det deg fritt å gjøre om denne til en personbil. Dette kan du gjøre når du måtte ønske, men først etter at varebilen har vært registrert i Norge i ti år kan du gjøre dette uten å betale avgifter til staten.

55.000 spart!

Kjøper du altså en 1989-modell varebil, kan du gjøre den om til 5-seter kostnadsfritt. Du må riktignok kjøpe baksetene, men det vil fremdeles bli mye billigere. Eksempelvis må du betale rundt 160.000 kroner for en brukt 1989-modell MB E-klasse 300 TE som varebil. Som stasjonsvogn koster en like gammel 300 TE, 240.000 kroner. Kjøper du nye bakseter fra Mercedes for å sette inn i varebilen, vil dette koste deg omtrent 25.000 kroner. Du har da spart 55.000 kroner!

80% lavere avgifter

Det er altså først etter ti år at du kan gjøre dette uten å måtte betale avgifter. Men husk at det ikke spiller noen rolle hvor lenge du har eid bilen, så lenge den har vært registrert i Norge denne tiden. Ønsker du å bygge om bilen før det er gått så lang tid, kan du selvfølgelig gjøre dette, men du må da betale en tilleggsavgift til staten. Du slipper nemlig mye billigere unna avgiftsmessig hvis du kjøper bilen som en varebil. Mens du betaler 100% i avgift for en personbil, betaler du bare 20 % i avgifter for varebilen. Differansen i avgifter er altså på hele 80%, og det er dette du må betale avgifter av.

Reduseres hvert år

Hvor mye du må betale i tilleggsavgift, regnes ut fra hvilken bil du har. Lurer du på hvor mye det er snakk om i kroner og øre, får du raskt svar ved å henvende deg til ditt tolldistrikt. Der må de ha opplysninger om dato for førstegangsregistrering i Norge, bilens egenvekt, motoreffekt og slagvolum. Avgiften regnes så ut fra den 80 prosents prisdifferansen det er på avgiftene i utgangspunktet. De tre første årene reduseres avgiftene med 15%. De fire påfølgende årene med 10% hvert år, og de siste to med 5%. Etter 9 år får du en 95% avgiftsreduksjon, og etter 10 år er avgiftene til staten lik 0.