Kjettinger: Effektiv veihjelp

Du skal hjem fra hytta, og det har snødd i løpet av den avslappende helgen. Bilen virker håpløst innesperret i et 20 cm. tykt lag av snø og slaps, og du kommer ikke løs. Nærmeste veihjelp er en times tid unna - eller du har den i bagasjerommet!

Publisert

Kjettinger er nemlig en kjapp og effektiv måte å komme seg ut av de verste knipene med, og de moderne hurtigkjettingene er svært enkle i bruk. De lever også opp til navnet sitt - de er svært hurtige å sette på. Etter å ha lagt på en kjetting en eneste gang, brukte vi ikke stort mer enn 1 minutt for hver kjetting vi la på under en minitest av hurtigkjettinger som vi publiserer søndag 15. november 1998. Det betyr at det tok under 5 minutter fra vi tok kjettingene ut av bagasjerommet til bilen var kjøreklar!

Les bruksanvisning og se bilder av hvordan man legger på hurtigkjetting her.

Men enkelte forholdsregler må man ta.

1. Stram til

Når kjettingene leges på, er det viktig at de legges på så stramt som overhodet mulig. Dersom kejttingen løsner underveis, kan den påføre karosseri og hjuloppheng store skader.

2. Stram til en gang til

Etter å ha kjørt noen meter - stopp bilen og stram til kjettingene en gang til. Det kan være vanskelig å få strammet til kjettingen når bilen står i ei snøfonn, men etter å ha rullet noen runder er slakken lettere å få strammet til.

3. Kjør mykt

Hurtigkjettingene er ikke konstruert for langkjøring, men for å hjelpe deg i et knipetak. De er derfor ikke så solid konstruert som de kjettingene vogntog utstyres med. Du bør derfor unngå brå akselerasjoner og brå nedbremsinger når kjettingene er på.

4. Kjør sakte

Av samme grunn som pkt. 3, bør du holde hastigheten under 50 km/t når kjettingene er på. Dersom kjettingene skulle ryke i høy hastighet er du nesten garantert omfattende skader på bilen.

5. Ta av kjettingene i tide

Når du har kommet deg ut av knipa, bør du la vinterdekkene hamle opp med forholdene på egenhånd. Slikt garanterer lang levetid for kjettingene.

6. Etterse kjettingene

Når kjettingene har vært i bruk bør de skylles, tørkes og eventuelt settes inn med olje for å sikre lang levetid.

Les bruksanvisning og se bilder av hvordan man legger på hurtigkjetting her.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer