Kia Soul Electric er Årets Bil 2015

Etter lange og intense diskusjoner var det Kia Soul Electric som sto igjen på toppen.

<b>STORFORNØYD:</b> Jan Pettersen spretter champagnen, og er stråledende fornøyd med at Kia Soul Electric stakk av med seieren. Til venstre, Rune M. Nesheim fra motorredaksjonen i Dagbladet, Dinside og Autofil.  Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET
STORFORNØYD: Jan Pettersen spretter champagnen, og er stråledende fornøyd med at Kia Soul Electric stakk av med seieren. Til venstre, Rune M. Nesheim fra motorredaksjonen i Dagbladet, Dinside og Autofil. Foto: BJØRN LANGSEM/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det tok litt tid før vi kom til enighet, men vi klarte det til slutt. Kia Soul Electric er vinneren av Årets Bil 2015, sier juryleder Espen Stensrud, etter en lang og innholdsrik dag med prøvekjøring av de ti finalistene.

Fra før er bilene testet, vurdert og sammenlignet etter et gitt testmønster: Pris, plass, kjøreegenskaper, teknologi, miljø, og andre forhold er vurdert og analysert.

I fjor vant Tesla Model S Norges viktigste kåring. I år ble det altså en elbil igjen. Neste år vil vise om dette blir en trend.

Her er bilene på pallplass, og juryens begrunnelse:

1. Kia Soul Electric

KIA SOUL ELECTRIC: For andre gang er en elektrisk bil kåret til Årets Bil. - Det viser hvilken retning bransjen går i, mener vinnerne.    Foto: KIA
KIA SOUL ELECTRIC: For andre gang er en elektrisk bil kåret til Årets Bil. - Det viser hvilken retning bransjen går i, mener vinnerne. Foto: KIA Vis mer


Kia beviser med Soul Electric at det ikke trenger å koste mye for god plass, rikelig med utstyr, kult design, praktiske løsninger og ikke minst lang rekkevidde. Med 212 km overgår Soul Electric de andre bilene i klassen. I tillegg er den testet i minus 20 grader og utviklet i samarbeid med den norske avdeling til Kia. Virkelig en Norgesbil: Kia Soul Electric er Årets Bil 2015
Les test av Kia Soul Electric

2. Audi A3 e-Tron

AUDI A3 e-tron Foto: AUDI
AUDI A3 e-tron Foto: AUDI Vis mer


A3 e-Tron er Audis første hybrid. Dette er en viktig bil og kommer utvilsomt til å bli populær i Norge. Elmotoren gir deg mulighet til å kjøre 50 km på ren strøm, og dersom bilen er i ferd med å gå tom kan du skru på bensinmotoren og lade opp elmotoren. A3 e-Tron representerer noe viktig i bilverden og for fremtiden. Miljøvennlig uten rekkeviddeangst.
Les test av Audi A3 e-tron

3. Volkswagen Passat

VW PASSAT Foto: VW
VW PASSAT Foto: VW Vis mer


Volkswagen Passat har i mange år vært en populær bil. For hver modell som kommer blir den gradvis litt bedre, og denne gangen har VW gjort stort sett alt riktig. Den er romslig, har et stort utvalg av motorer, pent design, mye utstyr og gir deg følelsen av å kjøre en stor og pen bil. Det nye delikate interiøret gir også en premium følelse. Antakeligvis den ulitmate stasjonsvognen for norske familier.
Les test av nye VW Passat

Alle representert

Kias nye helelektriske bil, Soul Electric, gikk altså av med seieren. På andreplass finner vi Audis nye plug in-hybrid, Audi A3 e-Tron, tett fulgt av nye Volkswagen Passat på tredjeplass. Dette betyr at vi i topp tre har èn elbil, èn plug in-hybrid og èn med ordinær forbrenningsmotor.

– Teslaen var så overlegen alle de andre i fjor. I år var kampen mye jevnere. Da følte vi at det var riktig å la seieren går til den mest miljøvennlige bilen, som også skåret best på pris, plass og rekkevidde, sa jurymedlem Hilde Schjerve.

Alle jurymedlemmene var enig om at Kia Soul Electric er god å kjøre, at den ser kul ut, at rekkevidden er best i klassen og at prisen er veldig god. Likevel kommer de ikke bort fra finaledagens mest oppmerksomhetsvekkende bil, nemlig BMW i8.

Lesernes favoritt: BMW i8

Selv om BMW i8 ble fremstemt som lesernes favoritt i forrige uke, er det en sportsbil med altfor trang plass og til altfor høy pris til at den kunne nå pallen, mener flere av jurymedlemmene.

Den setter likevel standarden for hva vi kan vente oss av biler i fremtiden. Dette understøttes med BMW i3, som under fjorårets kåring havnet på en 2. plass.

Asheim er juryens miljøentusiast og var veldig godt fornøyd med at det ble en elbil som gikk av med seieren i år også. Likevel mener hun at ladbare hybrider blir viktige for fremtiden.
Andreplassen har i år gått til en ladbar hybrid - Audi A3 e-Tron. Det kommer mange flere slike ladbare hybrider framover, både fra Audi,VW, BMW, Volvo og de andre store leverandørene.

–Ladbare hybrider gjør elektrifiserte biler tilgjengelige for alle deler av befolkningen. Derfor ligger de også an til å få større avgiftslettelser i Statsbudsjettet allerede fra neste år, sa Asheim.

- Vi ser tydelig at standarden på det norske bilmarkedet er veldig høy. Dette er en av de vanskeligste kåringene vi har hatt. Blant de ti finalistene i dag kunne vi plukket mange vinnere, men vi kan bare velge èn, og det ble Kia Soul Electric, sa Stensrud.

Glade vinnere

Når vi går inn dørene på Kias kontorer i Lørenskog er det vanskelig å ikke kjenne energien og gleden som fyller rommet. Det er ingen som sier noe, men det lyser likevel av dem.

SVÆRT FORNØYD: Jan Pettersen, administrerende direktør i Kia Bil Norge AS, er en glad mann etter kåringen.  Foto: BOS
SVÆRT FORNØYD: Jan Pettersen, administrerende direktør i Kia Bil Norge AS, er en glad mann etter kåringen. Foto: BOS Vis mer


- Vi hadde på ingen måte regnet med dette. Vi turte nesten ikke håpe på det engang. Men vi er selvfølgelig utrolig stolte over å vinne Årets Bil 2015, sier Jan Pettersen, administrerende direktør i Kia Bil Norge AS.

- For oss betyr det veldig mye å vinne denne prisen. Vi var utrolig fornøyd med å bli nominert i utgangspunktet, og å bli valgt ut som en av de ti finalistene var nesten en seier i seg selv. Så da beskjeden kom om at vi hadde gått av med seieren kjente jeg at pulsen begynte å slå fortere. Vi trodde nesten ikke på det, sier informasjonsansvarlig i Kia, Mette S. Sauge.

- Jeg tror Kia har gjort mye riktig med Soul Electric, sier Sauge. Den er jo også utviklet i samarbeid med den norske avdelingen og testet på forhold som tilsier at den takler den norske vinteren.

- Nå skal det feires, avslutter hun

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!