Gedigent interiør: I det minste på bildet er ambisjonene om å utfordre de tyske premium-merkene meget tydelige. Foto: Kia
Gedigent interiør: I det minste på bildet er ambisjonene om å utfordre de tyske premium-merkene meget tydelige. Foto: KiaVis mer

Kia K9:Tidlig varsel til BMW og Mercedes

Denne koreaneren stiller i S-klassen.

Det er i hvertfall det det virker som når vi ser den forseggjorte designen og bilens dimensjoner. Luksusbilen fra øst, som heter Kia K9, er nemlig hele 509 centimeter lang, og 190 centimeter bred.

BMW 7-serie som forbilde?

Det er dimensjoner vi vanligvis forbinder med direktør- og ambassadebiler som BMW 7-serie og Mercedes S-klasse. En BMW 740i måler for eksempel 507 centimeter i lengden. Også akselavstanden på over tre meter plasserer bilen i samme liga. Og signalene blir tydeligere etterhvert som vi leser spesifikasjonene; Kia K9 er basert på en helt ny storbilplattform med bakhjulsdrift. Akkurat som BMW lanseres også Kias nye luksusbil med åttetrinns, elektronisk styrt automatgirkasse.

Og som hos det bayerske forbildet skal vektfordelingen være optimal, takket være motor plassert bak foraksel - kort overheng foran - og bakhjulsdrift.

Over Cadenza

Foto: Kia
Foto: Kia
Gedigent interiør: I det minste på bildet er ambisjonene om å utfordre de tyske premium-merkene meget tydelige. Foto: Kia
Foto: Kia
Foto: Kia
Foto: Kia
Foto: Kia
Kia Potentia var den første Kia som forsøkte seg på premium-klassen fra tidlig 90-tall. Men den var basert på en Mazda ved navn Luce. Foto: Kia

Det var i november 2009 at Kia lanserte den første storbilen med design av Peter Schreyer (ex-Audi), nemlig Kia Cadenza. Nå får den altså en storebror og merket bekrefter sine ambisjoner i eliteklassen. Dette er en ganske annen type satsning enn det merket har forsøkt seg på tidligere, med biler som Potentia og Opirus.


V6-motorer

Kia kommer til å starte lanseringen i det de noe upresist kaller "et antall oversjøiske markeder". De to motorene som beskrives er bensindrevne V6-motorer med 3,8 liter slagvolum. Den første, med 290 hestekrefter, er først ut og til neste år ventes en versjon med direkteinnsprøytning og 334 hestekrefter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

LED-hovedlys

Selvsagt vil bilen være utstyrt i henhold til de uttalte ambisjoner, som er direkte å konkurrere med de etablerte europeiske luksusmerkene, som sjefsdesigneren Peter Schreyer selv innrømmer. Hovedlysene er for eksempel full-adaptive LED-baserte lykter, bilen har radarbasert blindsoneovervåkning og vinglevarsler, adaptiv fartsholder og kameraovervåkning rund baut. Lydanlegg fra Lexicon (Harman) med 17 høyttalere hører med på listen.

Kia K9 skal lanseres utenfor Korea i fjerde kvartal i år.