<strong><b>HER GIKK DET BRA:</strong></b> Kia er konstruert til å kunne lades på hurtiglader helt opp til 100 kW - noe som ikke er tilgjengelig per i dag. Men ABB-ladere er blitt satt ut av spill av den ellers gemyttlige koreaneren. Foto: KNUT MOBERG
HER GIKK DET BRA: Kia er konstruert til å kunne lades på hurtiglader helt opp til 100 kW - noe som ikke er tilgjengelig per i dag. Men ABB-ladere er blitt satt ut av spill av den ellers gemyttlige koreaneren. Foto: KNUT MOBERG Vis mer

Kia i ladetrøbbel med Soul EV

Seks koreanske ingeniører flys ikke inn til Norge for småtterier.

Publisert
Sist oppdatert

Kia er en av de sist ankomne på elbilmarkedet med sin Soul EV, som vi utnevnte til en av de aller beste i klassen etter test. Men nå har de fått en utfordring.

Slår ut ladere

Det har nemlig vist seg at visse typer hurtigladere ikke ikke takler å være koblet til den elektriske koreaneren. Det var Elbilforeningens nettsted elbil.no som forleden dag kunne rapportere at flere hurtigladere må oppgraderes for å takle Kia.

Les alt om elbil på Dinside

Særlig ABB

I løpet av et par uker før Elbilforeningen belyste saken, hadde de fått jevnlige rapporter om at Soul EV slo ut hurtigladestasjoner. Feilen førte til at hurtigladerne brøt sammen og ble utilgjengelige, ikke bare for Kiaen som ladet, men for alle.

Problemene har i først og fremst rammet ABB-produserte Terra 53-hurtigladere, som nå ifølge elbil.no oppgraderes. Jobben var ventet gjort i løpet av uka som gikk, men problemene har også berørt andre produsenter og operatører i ulikt omfang, forteller nettstedet videre.

Dinsides test av Kia Soul EV

Ulike operatører har meldt tilbake til Elbilforeningen, og det går ganske tydelig frem av summen av tilbakemeldinger at Kia Soul EV-eiere inntil videre ikke må koble sine biler til hurtigladestasjoner av typene ABB t53 eller Efacec QC 45.

Fortum friskmeldt

<strong><b>PORT TIL BESVÆR:</strong></b> Koblet til visse typer hurtigladere via ladeporten til høyre, er de sistnevnte blitt "slått ut" - til ergrelse for alle med behov for hurtiglading. Foto: KNUT MOBERG
PORT TIL BESVÆR: Koblet til visse typer hurtigladere via ladeporten til høyre, er de sistnevnte blitt "slått ut" - til ergrelse for alle med behov for hurtiglading. Foto: KNUT MOBERG Vis mer


Fortum Charge & Drive kunne på sin side annonsere at de hadde kontroll på sine ladere og at det ikke ville være noe problem for Kia-eiere å lade ved deres stasjoner, melder elbil.no.

Raskt, men det koster: Sjekk prisene på hurtiglading

Dinside tok kontakt med Kia for å få en oppdatering på status per i dag, og mottok følgende uttalelse fra kommunikasjonsansvarlig Mette Simonsen Sauge:

<strong><b>HENTET HJELP FRA KOREA:</strong></b> Mette Simonsen Sauge er kommunikasjonsansvarlig hos Kia Motors Norge. Foto: KNUT MOBERG
HENTET HJELP FRA KOREA: Mette Simonsen Sauge er kommunikasjonsansvarlig hos Kia Motors Norge. Foto: KNUT MOBERG Vis mer


«For to uker siden ble vi gjort oppmerksomme av ABB på problem med hurtiglading av Kia Soul Electric på deres nye type hurtigladere.

Vi gikk raskt ut med informasjon til alle våre forhandlere, og ba dem informere sine kunder om ikke å lade på ABBs hurtigladere. ABB har hele tiden vært i dialog med fabrikken, Kia Motors i Korea, og har en løsning på problemet. De oppgraderer i disse dager sine hurtigladere slik at de kan takle Kia Soul Electric uten problemer.»

Simonsen Sauge forteller at Kia også har kontaktet andre hurtigladeleverandører for å høre deres erfaringer, og sammen har de testet ulike ladere med varierende resultat.

Det er foranledningen til at Kia Motors i forrige uke sendte et team fra Korea for å se nærmere på hurtigladeproblemet i Norge. De har ifølge Simonsen Sauge gjort flere funn, som nå sjekkes av produsentene av laderne.

«Inntil vi får informasjon om funnene kan vi ikke si om de problemene som har vært på de andre hurtigladerne skyldes Kia Soul Electric. Så snart vi får konkret informasjon vil vi informere mer om saken,» skriver Simonsen Sauge.

Sjekk dessuten hvor alle kan betale for lading av elbil

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer