Kia Ceed blir ny

Koreanernes mest populære bil blir frisket opp, særlig under panseret.

<b>TØFFERE:</b> Kia frisker opp Ceed visuelt og i motorrommet.  Foto: KIA
TØFFERE: Kia frisker opp Ceed visuelt og i motorrommet. Foto: KIAVis mer

Første generasjon Kia Ceed kom på markedet allerede i 2006, men nå har også andre generasjon Kia Ceed blitt så gammel at den må oppgraderes, og det gjør Kia ved å gi bilen et skikkelig løft på flere områder.

Sammen med Hyundai har nemlig Kia utviklet en tresylindret 1-liters benisnmotor, som flere andre konkurrenter har hatt stor suksess med, og nå vil den altså komme i nye Ceed.

Den nye 1-literen i Kia Ceed kommer i to versjoner, og begge har et dreiemoment på 172 Nm. Effekten skiller de to fra hverandre, hvor den ene byr på 100 hk, mens den andre lokker med 120 hestekrefter.

DETTE ER FORDS SUKSESSMOTOR

Pustehjelp

Kia forteller at det kommer en hel serie med nedskalerte motorer, og at dette er den første i rekken. Nedskalering handler i første rekke om å hente ut like mye krefter fra en liten motor som en stor. Dette gjøres stort sett gjennom pustehjelp med turbo-teknologier, for på den måten å kunne brenne mer drivstoff som igjen skaper mer energi.

Gevinsten er vektreduksjon, som igjen gir lavere forbruk av drivstoff.

Den 1,6-liters dieselmotoren Kia har levert fra før er også oppgradert. Med effekter på 110 og 136 hestekrefter har motoren nå et utslipp på bare 94 gram CO2 per kilometer.

Fra og med den oppgraderte modellen tilfredsstiller alle motoren i Ceed nå Euro 6 utslippskravene.

LES ALT OM KIA CEED

Endelig 7-trinns dobbeltkløtsj

Samtidig som Kia introduserer de nye motorene kommer det også en ny girkasse, en løsning med 7-trinns dobbeltkløtsj.

Den vil i første omgang kun bli å få i kombinasjon med den sterkeste av de to dieselmotorene, men Kia vil fortsette å tilby den ordinære 6-trinns automaten de har levert tidligere.

Visuelt er det også tatt grep, selv om dette ikke er de store tingene. GT-modellene får innvendige oppgraderinger gjennom et nytt ratt, knapp for start-stopp i aluminium, og et sett nye 18-toms felger. Den 1,6 liters store bensinmotoren for en ny turbo som puster enda bedre. Resultatet er 204 hestekrefter fra et dreiemoment på 265 Nm. Ytelsene blir dermed en akselerasjon til 100 km/t på 7,6 sekunder.

Nye Ceed er på plass i Norge i september, og da som 2016-modell.