Kanskje han ble lei av saltsørpe?

Ikke gjør som denne føreren, likevel.

Her ser vi føreren ta seg fram i midtrabatten i stor hastighet. Foto: Youtube
Her ser vi føreren ta seg fram i midtrabatten i stor hastighet. Foto: Youtube Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Oh my god, he got airborne!

Hørt om spøkelsesbilister? Førere som av en eller annen grunn plutselig befinner seg i motgående kjørefelt på veier som egentlig har godt adskilte veibaner. Her ser vi et eksempel av arten, som selv om han holder seg i midtrabatten, tidvis er farlig nær møtende trafikk.

Vi vet ingenting om verken de filmende motorveibilistene eller den løsslupne føreren. Ei heller greier vi å identifisere hvor i verden denne veien befinner seg. Klippet vi har sett er akkurat publisert på Youtube, og de som filmer snakker engelsk. På veien dette skjer er det ingenting som skiller feltene med motgående bilister, unntatt en bred, snødekket stripe, som altså den filmede sjåføren forserer i stor fart.

Lovendring som gjør det lettere å ta rusede sjåfører

Se videoen av spøkelsesbilisten her:

Farlige spøkelseskjørere

På norske veier forekommer det dessverre også at bilister kommer over i feil felt på motorvei. Noen steder oppstår det alt for ofte.

Et eksempel er Frodeåstunnelen i Tønsberg. Tønsberg Blad publiserte i vinter flere videoer fra Statens vegvesen som viser farlig kjøring mot retningen i tunnelen. Og overingeniør Reidar Jørgensen i Statens vegvesen sier til avisen at han er sikker på at det er folk med tunnelskrekk som får panikk og snur i tunnelen.

Minst like mye omtalt er tilfellene ved Gardermoen. Lokalavisen Romerikes Blad har jevnlig dekket problemene som synes å oppstå alt for ofte på E6 og riksveg 35 ved hovedflyplassen, og rapporterte i vår at politiet hadde registrert 88 tilfeller av biler som kjørte mot kjøreretningen siste tre år, der et flertall av tilfellene stammer fra dette området.

Svært mange mistet lappen i fjor: Og det er ikke rart ...

Kan den østerrikske hånd hjelpe?

Dette skiltet vil forhåpentligvis få ned antall bilister som kjører feil ut på motorvei. Foto: Vegdirektoratet
Dette skiltet vil forhåpentligvis få ned antall bilister som kjører feil ut på motorvei. Foto: Vegdirektoratet Vis mer


I år kommer endelig skiltet som skal stoppe disse, som også kalles spøkelseskjørere. Skiltet har tilnavnet "Den østerrikske hånd", og skal fungere som en skrikende advarsel på avkjøringsramper, mot førere som er i ferd med å begi seg ut på motorveier i feil retning.

– Vi ønsker å sette det opp i 2012, sa seksjonssjef Elin Ødegård i Statens vegvesen, Akershus, til DinSide like før jul.

"Den østerrikske hånd" er et av flere nye skilt som skal settes opp langs veiene på nyåret.

Les mer om de nye skiltene som kommer på norske veier.