En flukthette kan være med på å redde liv, og gjøre folk med tunnel-fobi roligere, mener NAF. Foto: Skydda verneutstyr
En flukthette kan være med på å redde liv, og gjøre folk med tunnel-fobi roligere, mener NAF. Foto: Skydda verneutstyrVis mer

Kan være lurt å ha i bilen

Flukthette i bilen kan redde liv, mener NAF.

Avbildet ovenfor ser du en flukthette beregnet for bilister.

Den består av en hette kombinert med åndedrettsvern, som beskytter mot karbondioksid og giftige gasser som dannes ved en brann.

– Dette er et utrolig interessant og godt produkt som kan være med på å redde liv, sier kommunikasjonsrådgiver Jan Ivar Engebretsen i NAF til DinSide.

Ulykkene er noen av de skumleste

Produktet er aktualisert etter de siste tunnelulykkene her til lands, og spesielt den dramatiske brannen i Gudvangatunnelen.

– Vi ser at dette kan være interessant. Tunnelulykker kan utvikle seg til noe av det skumleste man i det hele tatt kan komme ut for i forhold til transport, uttaler Roald Stigum Olsen, pressetalsmann i Tryg.

– Bruk nødtelefonen om du stopper i tunnelen!

Dersom du skulle være så uheldig å befinne deg inne i en tunnel med røykutvikling, kan du altså beskytte deg ved å bruke en slik maske.

Både Engebretsen og Stigum Olsen påpeker at det kan være et spesielt godt produkt for bilister med tunnelfobi.

– At de vet at de har et slikt produkt i bilen, kan være med på å gjøre dem roligere, sier Engebretsen til DinSide.


– Les bruksanvisningen før du trenger den

Innpakket som dette har flukthetten en holdbarhet på mange år. Den kan være en ekstra trygghet for de med tunnelfobi, sier Engebretsen i NAF til DinSide. Foto: Skydda verneutstyr
Innpakket som dette har flukthetten en holdbarhet på mange år. Den kan være en ekstra trygghet for de med tunnelfobi, sier Engebretsen i NAF til DinSide. Foto: Skydda verneutstyr Vis mer


Hetten på bildet kommer vakuumpakket i en aluminiumspose og veier kun 590 gram. Pakken kan ligge i åtte år uten at den trenger å byttes ut. Det finnes imidlertid flere typer med ulik varighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Les bruksanvisningen før du trenger å bruke den. Det er imidlertid vanskelig å ta den på feil, det er bare å tre hetta over hodet, og det er et filter som skal foran nese og munn, sier Engebretsen til DinSide.

Kvalitetssjef på motorvogn i If , Ivar Kristian Andersen, advarer mot en falsk trygghetsfølelse.

– Jeg tror neppe noen vil bli sittende å lese bruksanvisning om uhellet er ute, men det kan være en av utfordringene, nemlig at en anskaffer seg utstyret uten å bli kjent med bruken av det, og får en falsk trygghetsfølelse, sier Andersen til DinSide.

Trening kan imidlertid bli vanskelig. Engebretsen bemerker at holdbarheten på hetten forutsetter at du ikke bryter forseglingen før du faktisk trenger den. Åpner du pakken før du bruke den, kan effekten av filtrene som skal beskytte deg mot røyken, forringes.

Du kan med andre ord ikke prøve hetta før du får bruk for den, men bør altså forberede deg ved å lese bruksanvisningen allerede fra du legger hetten i bilen.

Vegtrafikksentralen overvåker veiene ved hjelp av blant annet 1.150 kameraer. Se video av Vegtrafikksentralen fra innsida.

Bør du ha det i bilen din?

Hvorvidt du bør investere i en slik flukthette eller flere, blir selvsagt opp til deg. Ikke minst vil kjøremønsteret ha mye å si for hvorvidt dette er et produkt man ønsker å bruke penger på.

– Da er det avhengig av hvor man bor i Norge; bor man på Østlandet og aldri kjører i tunneler, er behovet selvsagt et annet enn om man for eksempel bor på Vestlandet og kjører i mange tunneler daglig, sier Engebretsen til DinSide.

Kvalitetssjef på motorvogn i If , Ivar Kristian Andersen, sier til DinSide at de ikke har noen betenkeligheter med å anbefale slikt sikkerhetsutstyr for bilister.

– Ethvert tiltak som sikrer fører og passasjerer, er positivt. Hvorvidt vi vil råde folk flest til å anskaffe seg slikt utstyr, er jeg usikker på. I en større sammenheng er det et begrenset antall uhell i tunneler og ikke alle bilister har dette som en daglig utfordring. Den enkelte bør derfor vurdere dette ut fra sin situasjon i sin daglige kjøring, uttaler Andersen til DinSide.

Stigum Olsen i Tryg sier at det også kan tenkes alternative plasseringer av slike flukthetter.

– Skal slikt utstyr utplasseres i selve tunnelen for eksempel nær alarmstasjonene inne i tunnelene - og hvor mange bør være tilgjengelig? Eller i bilene og med krav til ett eksemplar eller for det antall passasjerer kjøretøyet er registrert for, spør Stigum Olsen.

Eventuelle krav til slikt utstyr er selvsagt opp til myndighetene.

– Men vi er ikke i tvil om at slikt funksjonelt utstyr i visse tilfeller vil kunne redde liv. Vi ser derfor i prinsippet positivt på utstyr som kan være med å redde liv eller forhindre helseskader, uttaler Stigum Olsen til DinSide.

Les også: Sorte bokser er på vei inn i bilene


De billigste tunneltipsene

Engebretsen sier til DinSide at de beste tipsene til sikker kjøring i tunneler, er å være aktivt oppmerksom under kjøringen.

– Man bør gjøre seg kjent med skiltet utenfor tunnelen, der står det hvor lang tunnelen er. Og så bør man nulle ut og skru på trippen når man kjører inn i tunnelen, slik at man vet hvor i tunnelen man er, sier Engebretsen til DinSide.

Slike flukthetter finner vi fra ulike produsenter. Den på bildet har en pris på 1500 til 2000 kroner. Den er fra Skydda og skal være tilgengelig hos lokale industri- og byggevareforhandlere i hele Norge. Vi har også sett flere som koster det samme, etter søk på internett, og har også sett en fra Wee Trading til fra 400-500 kroner.