Irriterer du deg over å havne bak dem? Foto: Colourbox
Irriterer du deg over å havne bak dem? Foto: ColourboxVis mer

Kan de sykle to i bredden?

Har du rett til å bli sinna når du blir liggende bak dem på veien?

Sykkelsesongen er i gang for fullt, og det merkes på norske veier.

Vi skrev nylig om regelen som sier at du som bilist skal ha 1,5 meters klaring når du passerer en syklist. Dette var tydeligvis interessant stoff, og debatten ble ganske het.

Flere av debattantene uttrykte irritasjon over syklister som sykler flere i bredden, og lurte på om dette er tillatt.

DinSide tok dermed nok en telefon til Rune Gjøs, generalsekretær i Syklistenes Landsforbund, for å få klarhet i saken.

- Ja, syklister kan sykle flere i bredden, konstaterer Gjøs.

Generalsekretær Rune Gjøs Foto: Syklistenes Landsforening
Generalsekretær Rune Gjøs Foto: Syklistenes Landsforening Vis mer


- Det er ingen konkrete anvisninger på dette i regelverket, men det er de generelle trafikkreglene som kommer til anvendelse her. Altså skal du som syklist vise aktsomhet og ikke bidra til farlige situasjoner.

- Så det er bare å sykle i vei flere i bredden og ignorere irriterte bilister som blir liggende bak?

- Nei, syklister må bruke huet, og ikke ligge fem i bredden for å irritere trafikk bak. Det er normal høflighet å slippe bilistene forbi.

Vis hensyn

Gjøs oppfordrer i stedet syklistene til å følge med på trafikkbildet, og passe på å sykle slik at biler som kommer bak kan passere på tryggest mulig måte.

- Syklistene må vise skjønn. I noen tilfeller er det tryggere at syklistene ligger flere i bredden, for da går forbikjøringen raskere. Hvis syklistene ligger i en lang kolonne må bilisten ha en lengre strekning for å kunne kjøre forbi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- For å si det sånn har hverken bilister eller syklister noen noen rettigheter i denne situasjonen, men alle har plikt til å sørge for at eventuelle forbikjøringer foregår på en trygg og smidig måte. Det betyr selvsagt at også bilene må ta hensyn og se det an.

- Det er riktig at syklistene har lov til det, men vi oppfordrer til at syklister tar hensyn til framkommelighet og sikkerhet.

Direktør Kari Sandberg  Foto: Trygg Trafikk
Direktør Kari Sandberg Foto: Trygg Trafikk Vis mer


Må ha flere sykkelveier

Kari Sandberg, direktør i Trygg Trafikk, bekrefter at syklister kan sykle flere i bredden.

- Ofte blir bilførere provoserte når folk sykler 2-3 i bredden, og det er viktig at både bilister og syklister viser hensyn til hverandre.

Sandberg kommenterer at det hver vår oppstår konflikter mellom bilister og syklister.

- Etter vår oppfatning viser dette et veldig tydelige behov for utbygging av gang- og sykkelveinettet og bedre og tryggere kryssningspunkter. Dette gjelder særlig de store byene. Da skal det sies at vi ønsker gang- og sykkelveier som er fysisk adskilte, som for eksempel deler av strekningen langs Frognerkilen i Oslo er. Men det hadde gått an å ta hele gater og gjøre om slik at de bare er tilgjengelige for myke trafikanter.

Sykler du? Les trafikkreglene for syklister her.