Det er en bil av denne typen, Citroën C3 Picasso, som er blitt gjenstand for tilbakekallelse i England. Foto: Knut Moberg
Det er en bil av denne typen, Citroën C3 Picasso, som er blitt gjenstand for tilbakekallelse i England. Foto: Knut MobergVis mer

Kan bremses fra passasjersiden

Det er det britiske forbrukerprogrammet BBC Watchdog som bringer denne meget spesielle saken.

Det Kent-baserte rengjøringsfirmaet Town & Country Cleaners disponerer tre kompakt-fleksibiler av typen Citroën C3 Picasso, og en av deres ansatte opplevde plutselig at bilen bråbremset fra en hastighet på cirka 110 kilometer i timen på motorveien, heldigvis uten at det skjedde noe uhell.

Passasjeraktivert bråstopp

Firmaet kontaktet BBC, og forbrukerprogrammet foretok noen undersøkelser som viste at passasjeren faktisk kan bremse bilen. Ved å trykke med foten på et spesielt sted i fotbrønnen på passasjersiden, ble full oppbremsing aktivert.

Her kan du se videoen fra BBC hvor feilen blir demonstrert.

Pedalen flyttet, men...

BBC har siden testet to biler til av samme modell og konstatert at de også hadde dette problemet. Bilekspert og ingeniør Mark Brown, fant ut at bremsemekanismen under gulvbelegget var enkel å aktivere.

Problemet skyldes at de franskbygde bilene ved ombygging til engelske spesifikasjoner - altså med førerplassen på høyre side - riktignok har fått bremsepedalen på førersiden, men med aktivering via bremsemekanisme som er blitt sittende på venstre side.

Problemet er altså spesifikt for biler som er ombygd for land med venstrekjøring, og rammer ikke biler som selges i Norge.

– Dette er potensielt svært farlig, sier Mark Brown, fordi passasjeren ikke vil være klar over at det er han eller hun som har forårsaket oppbremsingen. Føreren skjønner ikke hva som foregår - og de som kommer bak skjønner ikke hva som foregår.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilbakekaller

Citroën-importøren har reagert på BBC-programmet og de diverse uttalelsene og kritikken som har fulgt ved å si at dette problemet ikke har blitt innrapportert i løpet de to årene bilen har vært i salg i Storbritannia. Imidlertid, da det ifølge Citroën finnes en "fjern mulighet" for at dette kan skje, har de annonsert tilbakekalling av de mer enn 20.000 bilene dette gjelder.

Importøren vil foreta en konstruksjonsmessig endring for å isolere bremsemekanismen så den ikke kan aktiveres fra passasjerplassen. Endringen skal foretas gratis i Citroën-verkstedene, legger selskapet til.

Her kan du lese vår test av Citroën C3 Picasso.