Justering av dempere

Hvis du synes sykkelen din ikke er optimal, er det naturlig å begynne med fjæring og demping. Her forteller vi hvordan du gjør det og hva som skjer når du vrir på de forskjellige skruene.

Dempingens ABC

  1. Justering av dempere

Det er ikke lett å justere fjæringen slik at den blir optimal. Mange forhold må tas med i betraktningen, og ikke minst er det viktig at du vet hva som skjer når du vrir på de forskjellige skruene. For i det hele tatt å få gjort noe med innstillingene trenger du justerbare fjæringskomponenter som må virke som de skal -- og vedlikeholdes grundig.

Start med forspenningen

Forspenningen er ganske enkel. Den skal justeres slik at sykkelen synker sammen cirka en tredjedel av fjæringsveien med fører, og eventuelt passasjer og full oppakning. Det er viktig at sykkelen synker like mye foran og bak. Det er ikke farlig om den synker sammen litt mer bak, men det bør ikke være omvendt.

Kompresjonsdemping og returdemping

Når du er ferdig med forspenningen er det returdemping og kompresjonsdemping som står for tur. Det lønner seg å begynne med fabrikkinnstillingene eller på mykeste variant. Da er skruene skrudd helt inn. I første omgang kan det lønne seg å justere returdemping og kompresjonsdemping like mye og bare litt om gangen.

Hovedregelen er at hvis sykkelen kjennes myk og løs er det for lite returdemping og hvis det virker som demperne ikke rekker å strekke seg etter hver dump er det for mye returdemping. Dette gjelder både foran og bak.

Hvis kompresjonsdempingen er for hard kjenner du hver eneste lille dump svært tydelig. Da kan det lønne seg å slakke litt på kompresjonsdempingen. Hvis det viser seg at demperne slår for raskt i bunn, må du derimot stramme kompresjonsdempingen.

Hva er best?

Det er mange meninger om hva som er best, og det finnes ikke så mange fasitsvar heller. Noen liker touring og andre liker hardkjør -- og det blir flere kompromisser som må og kan inngås.

Det viktigste er at sykkelen oppfører seg bra, også etter din oppfatning, og at den da tilfredstiller dine ønsker til kjøreegenskaper.