Jeep med konkurrent til Toyota RAV4

Det fortsetter å røre på seg i kompakt-SUV-segmentet. Toyota har knapt nok lansert sin nye RAV4, og etter Chevrolet med sin Captiva er det Jeep som kommer med sin Compass.

Jeep med konkurrent til Toyota RAV4

  1. Store bilder!


Jeep er et meget solid merkenavn på firehjulstrekkere/offroadere. Hittil har den amerikanske produsenten imidlertid hatt lite å stille opp i det dynamiske segmentet for kompakte SUVer av typen Toyota RAV4 og Suzuki Grand Vitara; Jeep Cherokee er riktignok i sin korte versjon et alternativ, men den er veldig bred og meget høy og passer egentlig ikke inn i kategorien "SUV med personbilegenskaper". Den ble da også her i landet registrert som personbil i kun syv eksemplarer i 2005.

Jeep erobrer nytt territorium

Men nå blir det andre boller. Jeep Compass, som ble vist som konsept første gang i 2002, er nå klar som produksjonsbil og var utstilt i Detroit nylig. Dette er en SUV som glir rett inn i kjernen av den raskt voksende kategorien som i tillegg til ovennevnte aktører også innbefatter biler som Mitsubishi Outlander, Subaru Forester, Nissan X-Trail m. fl. Den er 440 centimeter lang, 176 centimeter bred og 163 centimeter høy, og har en akselavstand på 264 centimeter. Motivasjonen for å satse her har særlig sitt utspring i dagens tendens i det amerikanske markedet hvor markedet for mer kompakte SUVer er i sterk ekspansjon og forventes å dobles i volum de neste fire årene.


VW-diesel

Det er ikke bare i størrelse at nye Compass befinner seg på RAV4-territorium: Også når det kommer til motorisering ligger den kommende Jeepen nær opptil Toyotas SUV. Her i landet vil versjonen som utstyres med en VW-TDI motor være den mest aktuelle. Den vil normalt produsere 140 hestekrefter. Adskillig mindre salgbar vil nok Compass med bensinmotor være. Det dreier seg om en såkalt "World Engine" som har et slagvolum på 2,4 liter og en effekt oppgitt til 172 hestekrefter. Det vil bli mulig å velge mellom en femtrinns girkasse og en trinnløs (CVT) kasse med mulighet for manuelt sekvensielt girvalg i seks trinn. Aktiv fulltids-firehjulsdrift, antisladd og antispinnsystem samt elektronisk krengningskontroll hører med

Compass-konsept - 2002 Vis mer


Fra cirka 360.000 kroner

Vi vil komme tilbake med spesifikasjoner for det europeiske markedet når disse blir tilgjengelige. Produksjonen av den nye Jeepen skal starte opp i den nyoppussede fabrikken i Illinois i annet kvartal i år. Ifølge informasjonssjef Henning Larsen hos Chrysler/Jeep-importøren skal Jeep Compass komme i salg i Norge sent på høsten. Hyggeligste prislapp vil da ligge på rundt 360.000 kroner.

  • Store bilder finner du her.