Jaguar satser på diesel

Jaguar satser videre på dieselteknologien med to nye motorer. Stikkordene er mer krefter og lavere forbruk.

Det er ikke mange år siden de fleste hevet på øyenbrynene dersom ordene dieselmotor og Jaguar ble nevnt i samme setning. Nå er det imidlertid blitt ganske vanlig og både flaggskipet XJ og den nye storbilen XF finnes med en dieseldrevet 2,7-liter. Som du kan lese i denne prøvekjøringsrapporten, er dieselmotoren sågar det beste valget i XF.

Nå kommer det to nye dieselmotorer, begge større og sterkere enn 2,7-literen som dermed går ut. Det vil si to helt forskjellige motorer er det ikke snakk om, men snarere to versjoner av en 3,0-liter som i sin tur har opphav i 2,7-literen.

275 hester

Den sterkeste versjonen, med tilnavnet S, yter hele 275 hestekrefter og 600 newtonmeter. Dette holder til at 0-96 kilometer i timen (0-60 mph) går på 5,9 sekunder. Det burde bety en 0-100-tid på like over seks sekunder. Dagens 2,7-liter er på ingen måte treg, men bruker til sammenligning 8,2 sekunder.

Lavere forbruk

Jaguar satser på diesel


Samtidig som ytelsene altså har økt ganske dramatisk, har forbruket sunket. 0,75 liter per mil har blitt til 0,68 liter, og 199 gram CO2 har blitt til 179 gram. Dette er gode tall som er nærmeste identiske med den ytelsesmessige jevnbyrdige BMW 535d.

Også med mindre effekt

En litt mildere versjon kommer også, med 240 hestekrefter. Denne har samme forbrukstall og bruker 6,7 sekunder fra 0 til 96 kilometer i timen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

To turboer

Dobbelturbo er en av årsakene til at ytelsestallene har kunnet øke så kraftig samtidig som at forbruket har gått ned. Den primære turboen har variabel turbingeometri og jobber i utgangspunktet på alle turtall. Over 2.800 omdreininger kommer den andre turboen på banen og bidrar til de fine effektsifrene. Også tredje generasjons common rail-innsprøytning har blitt benyttet og innsprøytningen foregår med et trykk på 2.000 bar og opptil fem innsprøytninger per forbrenningssyklus.

Motoren er foreløpig bare annonsert i XF, men det er liten tvil om at den også kommer i flere modeller etter hvert, med XJ som den sikreste kandidaten.