Jaguar lanserer "folkemodell"

GENÈVE (DinSide Motor): Med en årlig produksjon på drøye 80.000 biler, er Jaguar en dverg sammenlignet med sine tyske konkurrenter. Ved hjelp av den firehjulsdrevne nykommeren X-type håper Jaguar å doble produksjonen.

Jaguar lanserer "folkemodell"

Ryktene om at Jaguar var i ferd med å utvikle en ny modell har versert lenge. Men nå er det altså klart, allerede til våren vil den fjerde Jaguar-modellen, X-type, være i handelen.

X-type blir betraktelig mindre enn sine storebrødre, S-type og XJ, men har hentet trekk fra dem begge. Fronten er nemlig overraskende lik XJ. Ta for eksempel en titt på panseret. De mange profileringene er nesten identiske med de du finner på XJ-panseret. Det samme gjelder den todelte grillen og de store luftinntakene under støtfangeren.

S-type bakfra

Men når du ser X-type fra siden og bakfra, trekkes tankene mot S-type. Den langsgående utfresingen i hele bilens lengde, er en tro kopi av den du finner på S-type, det buede bagasjeromslokket likeså.

Men X-type har også enkelte særtrekk. For eksempel er de fire frontlyktene ovale. I tillegg er sideblinklysene på elegant vis plassert i forlengelsen av dørlistene. Og sist, men ikke minst, X-type vil bli den eneste Jaguar-modellen som leveres med firehjulstrekk som standardutstyr.

To V6-motorer

X-type kommer med to ulike motoralternativer, begge V6-ere. Det ene alternativet er en treliter, som vi kjenner fra S-type. I S-type yter denne motoren 238 hestekrefter.

Det andre alternativet er en helt 2,5-liter. Jaguar har ennå ikke avslørt hvor høy effekt denne motoren vil få. Men vi tipper at motoren vil yte omlag 170 hestekrefter, det samme som Mercedes sin 2,6-liter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

X-type vil bli produsert ved den nye Jaguar-fabrikken i Halewood i England og produksjonen skal etter planen settes i gang rett over nyttår. Bilen skal dermed være tilgjengelig hos europeiske bilforhandlere allerede til våren.

Rundt 500.000 kroner?

Jaguar har ikke akkurat vært kjent for å produsere biler for massene. X-type får i oppdrag å endre dette imaget. For med introduksjonen av den nye modellen skal det være mulig for en langt større del av befolkningen å vurdere en Jaguar. Jaguar legger ikke skjul på at X-type skal forsøke å stjele markedsandeler fra både Audi A4, BMW 3-serie og Mercedes C-klasse. Jaguar har imidlertid ennå ikke avslørt hva X-type vil koste. Men hvis bilen skal klare å konkurrere med tyskerne, bør nok ikke 2,5-liters-utgaven koste særlig mye mer enn 500.000 kroner.

Her finner du flere nyheter fra årets bilutstilling i Genève

Denne artikkelen ble publisert første gang fredag 1. november i fjor. Artikkelen er nå oppdatert med bilder fra Genève-utstillingen.

Relaterte artikler:

Jaguar S-type 3.0: Scorpio med stil?

Jaguar XK8: Myk katt med skarpe klør

Sikrere Jaguar XK8