Jaguar i 363 km/t

Jaguar oppgraderer sin toppmotorisering og lanserer en kompressormatet bombe.

Bilutstillingen i Detroit var denne uken åstedet for presentasjonen av Jaguars til nå raskeste bil; det dreier seg om en R-versjon av luksussedanen XF: Jaguar XFR.

Nye ambisjoner

Vi annonserte denne bilen i august med spionbilder tatt av vår samarbeidspartner Automedia. Vi spekulerte den gangen i hva slags motor og hvor mye effekt den nye Jaguar-verstingen ville bli utstyrt med. I og med at den så langt sprekeste XF-versjonen, XF 4.2 SV8, hadde en toppeffekt på 416 hestekrefter var det åpenbart at merkets ambisjoner om å konkurrere med de råeste BMW- og Mercedes-modellene ville kreve en viss motor-oppgradering.

510 hester

 Foto: Jaguar
Foto: Jaguar Vis mer

Spekulasjonene hadde gått i høye bølger forut for bilutstillingen i Detroit, og verken publikum eller faglige observatører ble skuffet.


I Jaguar XFR er det en V8-motor med fem liter slagvolum som tjener som kraftkilde. Jaguar opplyser at denne motoren erstatter 4,2-literen og dermed blir å finne i en atmosfærisk versjon med 385 hestekrefter og 515 newtonmeter, samt i verstingutgaven vi omtaler her, utstyrt med kompressor,med 510 hestekrefter og et dreiemoment på 625 newtonmeter. Sistnevnte trekkraft er tilgjengelig fra 2.500 til 5.500 omdreininger.

Hittil raskeste Jaguar

Jaguar XFR vil være en konkurrent til BMW M5 og Mercedes E63 AMG. I standardversjonen vil topphastigheten være begrenset til 250 km/t mens 0 til 100 er oppgitt til 4,9 sekunder. Jaguar opplyser for øvrig at uten elektronisk fartssperre har bilen klart en toppfart på 363 kilometer i timen på Bonneville Salt Flats i Utah i USA. Her presiserer Jaguar ærlig nok at motorens styringsenhet og kompressoren hadde fått modifiserte innstillinger samt at noen grep var tatt for å optimisere den aerodynamiske karakteristikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uansett gjør dette Jaguar XFR til merkets hittil raskeste modell. Svært lenge sto supersportsbilen Jaguar XJ220 med rekorden på 349.4 kilometer i timen fra 1992. Den gangen var faktisk det verdensrekord for produksjonsbiler...