Jaguar E-type 50 år - og helt ny

Bo Zolland og Robert Palm har laget en E-Type-etterfølger. Rett og slett genialt.

 Foto: Bo Zolland
Foto: Bo Zolland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er mange designere som forsøker seg på moderne gjenskaping av bilhistoriske klassikere. Etter vår mening lykkes de sjelden. Ikke så i dette tilfellet.

VizualTech

I Umeå i nord-Sverige finnes et selskap ved navn VizualTech (Eier: Designeren Bo Zolland), som vi har lagt merke til før og som for øvrig er blitt lagt merke til verden over. Sist vi omtalte dem presenterte de en Audi R8 racerbåt (se den utrolige skapningen her!) Denne gangen er det stilikonet Jaguar E-Type de har tatt for seg, og på hvilken måte!

Jubileum

På bilutstillingen i Genève i 1961 viste Jaguar frem sin stilrene sportsbil E-Type for første gang og en legende var født. Den klassiske britiske sportsbilen er fortsatt en favoritt blant samlere. E-Type feirer altså 50-årsjubileum i år, og det går naturligvis langt fra upåaktet hen i bilverdenen. Det er i forbindelse med dette jubiléet at Bo Zolland og Robert Palm har utviklet en helt unik sportsbil som vi her ser de datagenererte bildene av. Utviklingen skal ha blitt igangsatt på forespørsel fra en sveitsisk forretningsmann som ønsker å være anonym.

Den opprinnelige E-Type - her på Rétromobile i Paris Foto: Knut Moberg
Bo Zollands tolkning av klassikeren. Subtilt og meget vellykket, synes vi. Foto: Bo Zolland
Foto: Bo Zolland
Foto: Bo Zolland
Foto: Bo Zolland
Foto: Bo Zolland
Foto: Bo Zolland
Foto: Bo Zolland
Foto: Bo Zolland
Foto: Bo Zolland


Oppdatert klassiker

Designerne uttaler at "ikke alle liker den nye retningen Jaguar-designen har tatt, initiert ved XF og bekreftet med nye XJ. Fortsatt føler mange venner av det edle britiske merket nostalgi overfor de sensuelle formene til XK 120, Mark II, XJ6 og sist, men ikke minst, den fantastiske Jaguar E-Type". Bak dette prosjektet befinner det seg en av de nevnte nostalgikerne, som ønsket å se den originale stilen gjenskapt med moderne teknologi.

"Growler" - Jaguar-logo
"Growler" - Jaguar-logo Vis mer


Resultatet er Growler-E. Growler refererer til Jaguar-logoen hvor man ser det knurrende kattedyrets ansikt forfra.

Lettere og kraftigere

Bilen er basert på Jaguar XKR, R-versjonen av den indisk-eide britiske bilprodusentens moderne sportsbil, XK, en bil som for øvrig har mer av Jaguar-tradisjonen i sitt formspråk. (Les vår test av Jaguar XKR her). Growler E Concept er dermed utstyrt med V8-motor med fem liter slagvolum, men toppeffekten er hele 600 hester i stedet for 510 på den nyeste XKR-versjonen. Samtidig er Growler E betydelig lettere - med en tjenestevekt på 1.550 kilo faktisk hele 200 kilo under XKR. Karosseriet er av komposittmateriale som er limt på et chassis bestående av en sentral struktur av karbonfiber samt to rørrammer som er festet foran og bak ved hjelp av bolter og som holder motor, transmisjon og hjuloppheng.

Rask nok

Den opprinnelige E-Type - her på Rétromobile i Paris Foto: Knut Moberg
Den opprinnelige E-Type - her på Rétromobile i Paris Foto: Knut Moberg Vis mer


VizualTech anslår at Growler E skal klare 0 til 100 på under fire sekunder. Ut fra tallene burde for øvrig bilen greie en topphastighet godt over 300 km/t.

I utgangspunktet skal Growler E være et unikt eksemplar, men skaperne av den utelukker ikke at det kan bygges en liten serie - for hånd - dersom etterspørselen skulle bli seriøs - og solvent - nok. Prisen er i så fall og forståelig nok ukjent på dette tidspunktet.

Det er absolutt verdt å ta en titt på VizualTechs blogg, hvor du vil finne mye annet spennende innen inspirert og kreativ design.

I Paris i høst viste Jaguar sin C-X75, en sportsbil med en ganske annen, men likefullt spektakulær design. Les om den her.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!