Denne fantastiske Jaguaren overrasket oss da vi så den i Paris i 2010. Nå klargjøres den for lansering.
LES OGSÅ:
Turbiner og strøm
På bilutstillingen dengang ble bilen presentert som en showbil, et slags rullende laboratorium. Vi forventet da heller ikke noe mer gitt den nærmest science fiction-aktige teknologien som ble presentert; det så ut som om det dreide seg om en jetdrevet sportsbil med to turbiner godt synlige bak forsetene under et glasslokk. Men det var en eldrevet bil, og "jet"-turbinene var ment som rekkeviddeforlengere - en kraftig oppgradering og visjonær videreutvikling av teknologien vi kjenner fra Årets Bil i Europa 2012, Opel Ampera.
Skal produseres
Det har vært klart siden i fjor vår at Jaguar hadde intensjonen å sette C-X75 i produksjon. Den indisk-eide, tradisjonsrike britiske luksusbilprodusenten inngikk på den ene siden en samarbeidsavtale med Formel 1-teamet Williams for å utvikle en drivlinje, og på den andre siden kjøpte eierselskapet, Tata, seg inn i turbinprodusenten Bladon Jets.
Konseptet videreutvikles
Det kan se ut som om hensikten er å utvikle to varianter; den ene mer fremtidsrettet basert på turbinteknologien, den andre basert på den turboladede motoren - en firesylindret 1,6-liter utviklet med Williams og med en effekt på 500 hester. Når det gjelder konseptbilen som ble vist, så er det en supersportsbil og elbil på samme tid. Den er utstyrt med en elmotor på hvert hjul og det blir det masse krefter av - faktisk 195 hk for hver av de fire motorene. Konseptbilen har, i tillegg til elektromotorene, de to små bensindrevne turbin-generatorene som kan lade batteriene under kjøring. Om denne kommer i produksjonsversjon, vet vi ikke.
Jaguar i strupen på Porsche med C-X16
Hybrid
Når det gjelder den andre bilen - som skal komme i produksjon - dreier det seg mer prosaisk om en hybrid, med den kompakte bensinmotoren assistert av to elektromotorer. For øvrig er det sparsomt med konkrete oppgaver fra produsenten, men målene for ytelser og forbruk vil drive teknologien. Og her blir det imponerende data vi får å forholde oss til; bilen skal nemlig ikke slippe ut mer enn 99 gram CO2, altså som en nøysom småbil i våre dager. Det tilsvarer 0,41 liter per mil, og det må sies å være oppsiktsvekkende for en bil som skal få en toppfart på over 320 kilometer i timen og som skal gjøre 0 til 100 på tre sekunder.
Les også: Stor stasjonsvogn fra Jaguar - XF Sportbrake
Våre bilder av C-X75 fra Parisutstillingen i 2010:
Skjematisk presentasjon av teknologien:


Har du noe å tilføye?
Velkommen til Dinsides diskusjon. Vi vil gjerne vite hva du mener, men husk at mange leser det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å slette eller moderere innlegg. Mer om vilkårene her. Kommentarer til hvordan redaksjonen har løst saken på, tips om skrivefeil eller lignende sendes til tips@dinside.no.