ISOFIX barnesetene endelig her

Selve ISOFIX-systemet ble presentert allerede i 1997, og flere bilprodusenter har begynt å sette ISOFIX-fester i bilene sine. På grunn av en møysommelig godkjenningsprosess har selve barnesetene latt vente på seg, men nå presenterer altså Volkswagen-gruppen de første setene på markedet her til lands.

Disse spesielle setene har lenge latt vente på seg på grunn av den kostbare prosessen det er å utvikle og få godkjent disse setene. Hvert sete må godkjennes for hver enkelt bilmodell det skal brukes i, og da dette blir svært kostbart er det mange som avventer situasjonen til man får en mer generell godkjennelse for flere bilmodeller på setene.

Volkswagen har hele tiden vært sterkt med i utviklingen av dette systemet, og er altså nå de første som kan tilby et komplett ISOFIX-produkt, med fester i bilen OG barneseter. Du kan lese mer om ISOFIX og hvordan det fungerer i vår artikkel ISOFIX: Idiotsikker barnesikring. Her kan du også se en liste over de bilprodusentene som har ISOFIX-fester i sine modeller.

Passer fra 9-18 kilo

Volkswagen-gruppen har ISOFIX-fester i flere av sine produkter, og festene kommer som standard i:
VW Lupo, Golf, Passat, Bora, New Beetle, nye Golf stv. og nye Polo; Audi A4 og A6; Seat Toledo og Alhambra; og Skoda Octavia. Nå kan du altså få kjøpt ISOFIX barneseter til Volkswagen, Audi og Skoda, og den norske importøren melder at setene til Seat også kommer snart. Setene som nå er til salgs, er godkjent etter europeisk E1 standard, og passer for barn mellom 9-18 kilo, noe som vil si for barn fra cirka 8 måneder til 4 år.

Forovervendt

Alle disse setene har feste-klørne bak på setet, slik at barnet blir sittende forovervendt. Ut i fra et sikkerhetsmessig synspunkt i tilfelle en ulykke skulle inntreffe, er det best om barnet sitter bakovervendt helt opp til 3-4-års alderen. Bakovervendte løsninger av ISOFIX-setene vil sannsynligvis også komme på markedet noe senere. Volkswagens ISOFIX-seter kan også benyttes i biler som ikke er utstyrt med ISOFIX-seter, noe som sannsynligvis vil gjøre setene mer aktuelle for familier med flere biler. Barnesetet festes da ved å tre bilens sikkerhetsseler gjennom sikkerhetsbordet som hviler over barnets ben.

Alle setene koster rundt 2.500 kroner. Dette er noe dyrere enn vanlige barneseter som dekker samme vektklasse; disse koster rundt 2.000 kroner og nedover. Du kan se et utvalg av vanlige barneseter, med pris og vår vurdering av setene i vår minitest av barneseter, som du finner her.