<strong>BLINK:</strong> Manglende bruk av blinklys er til hinder for medtrafikanter, og slurver du, risikerer du også bot. Foto: Karoline Brubæk
BLINK: Manglende bruk av blinklys er til hinder for medtrafikanter, og slurver du, risikerer du også bot. Foto: Karoline BrubækVis mer

Irriterende uvane kan koste dyrt

Og nå får synderne en stadig voksende Facebook-gruppe på nakken.

Mer enn 12.000 facebook-brukere er enige om en ting: Flere må bruke blinklys. Tidligere i år skrev vi om norske bilisters uvaner, og i en undersøkelse gjort av Norstat, kåres Oslo-bilistene til de aller slappeste på blinklys-fronten.

LES OGSÅ:

Til tross for at bilister som unnlater å gi tegn i trafikken risikerer bot på 2.000 kroner, svarer mer enn seks av ti spurte hos Norstat at de har opplevd farlige situasjoner i trafikken på grunn av manglende bruk av blinklys. Motorførernes Avholdsforbund har også avholdt en spørreundersøkelse som viser at åtte av ti trafikanter har opplevd at andre har unnlatt å blinke seg ut av rundkjøringer.

Her sliter mange: Slik kjører du i rundkjøringen

Sprer seg på Facebook

Blant det store antallet av relativt uinteressante, uklare og egosentriske Facebook-aksjoner, trer det av og til frem mer fornuftige innslag. Gruppen Aksjon blinklys ◄ ═ ► som nå sprer seg i stor fart til de fleste facebook-vegger nær deg, har et klart uttalt og udiskutabelt fornuftig mål: Få flere til å gi tegn i trafikken.

Gruppen vokser i stor fart, og medlemmene deler tydeligvis irritasjonen over slapp tegnbruk i trafikken. Men gruppens grunnlegger foreslår gulrot fremfor pisk:

Neste gang noen blinker og det gir deg en fordel, HILS TILBAKE som takk :) Delta i aksjonen og vis at du bryr deg om dine medtrafikanter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her bryter sjåføren loven: - Det viktigste er at bilen bak ser når du setter på blinklys eller bremser.

"Lokale" vikepliktsregler

Positivt formål, men veggen er likevel full av innlegg fra frustrerte medlemmer:

Hvor mange ganger har du ikke stått og ventet på å kjøre inn i en rundkjøring og kunne kjørt ved flere anledninger hvis bare den andre bilisten hadde benyttet seg av blinklyset? Eller når en bil plutselig bremser ned uten forvarsel for så å svinge av veien? Irriterende hver eneste gang, skriver et av gruppens medlemmer.

En annen uttaler:
Som mangeårig lastebilsjåfør og innflytter til Egersund tør æ påstå at det må vær' den byen i Norge som har minst blinklysbruk og flest lokale vikepliktsregler i rundkjøringer! Det virke' som bruk av blinklys medføre' ekstra skatt på bilkjøring!

Også tidligere har DinSide omtalt manglende bruk av blinklys som en av de store irritasjonsmomentene for medtrafikanter.

Så høy blir boten om du bryter trafikkreglene