Xenon-lys gir deg bedre "nattsyn" som bilfører, men å lakkere pærene er ikke noen snarvei til Xenon - snarere tvert imot. Xenon-lys nederst.
Xenon-lys gir deg bedre "nattsyn" som bilfører, men å lakkere pærene er ikke noen snarvei til Xenon - snarere tvert imot. Xenon-lys nederst.Vis mer

Ingen snarvei til Xenon-lys

Med høy wattstyrke i lyspærene og blå lakk tror enkelte at man får Xenon-lys på bilen sin. Det er i beste fall å lure seg selv.

At enkelte lurer seg selv kan man leve med, verre er det at slike løsninger er trafikkfarlige. Grunnen er at mange som lakkere lyspærene sine kompenserer for tapt lys ved å øke wattstyrken. Det fører i verste fall til at motkjørende trafikk blir blendet, i beste fall ødelegger du lampehusene på din egen bil.

Det norske regelverket for bruk av lys er dessuten helt klart - hovedlys skal enten være gult eller hvitt, med unntak av Xenon-lys som også er godkjent.

Dårligere lys

Ved å trikse på denne måten blender man ikke bare motkjørende trafikk, man sørger også for at man selv ser dårligere i mørket. Dessuten er det ulovlig å lakkere bilens hovedlyspærer på denne måten.

I handelen finnes det også spesielle Xenon-lyspærer, disse skal passe til bilens originale halogenlyskastere. Slike pærer er humbug og lureri. Det eneste du oppnår er at du får et blåskjær i lyktene dine, men bedre lys - og Xenon-lys - får du definitivt ikke.

Skikkelige Xenon-lys, eller gassutladningslamper, opererer nemlig under helt andre forutsetninger. (les mer om hvordan Xenon-lamper fungerer her.) Den viktigste er likevel at spenningen inn til lyspæren er langt høyere med Xenon-lys enn med konvensjonelt lys.

Xenon er populært

Xenon-lys gir en stor forbedring i forhold til konvensjonelle lyskastere. Lyset fra en bil med Xenon-lys er jevnere fordelt, rekker lengre og sørger for større kontraster. Derfor har en føreren av en bil med slikt utstyr bedre "nattsyn" enn føreren i en bil med konvensjonelle lykter. Lyset fra Xenon-lykter har et blå/ lilla skjær, og oftest er det dyre, eksklusive biler som er utstyrt med slike lyskastere.

Artikkelen fortsetter under annonsen