<B>VÆR OBS: </B>Sjekk nøye på utløpsdatoene, som står på baksiden av førerkortet. Foto: Illustrasjon
VÆR OBS: Sjekk nøye på utløpsdatoene, som står på baksiden av førerkortet. Foto: IllustrasjonVis mer

Ingen panikk om førerkortet har gått ut på dato

Du kan fremdeles fornye, lenge etter at det er utgått.

Var du en av dem som fikk førerkort for lett lastebil med på kjøpet i 2001, uten å måtte avlegge førerprøve? Da nærmer det seg utløpsdato for dine muligheter til å kjøre doninger i denne klassen.

Men det er ingen vits i å stresse avgårde til nærmeste trafikkstasjon for å få utstedt nytt før utløpsfristen. Det er nok av dem som kommer til å gjøre det, og som må vente lenge på det nye førerkortet.

Nei, slapp av, nyt solen (eller regnet) og la andre stresse: Du har nemlig "angrefrist" på utløpsdatoen.

– På grunn av nye regler, har man mulighet til å vente, hvis man kan. Du kan ikke kjøre (lett lastebil, red. anm.) men du kan vente uten at det fører til konsekvenser, sier Jan E. Isachsen i Vegdirektoratet til DinSide.

Ett år

Dersom du ikke har tenkt å kjøre lett lastebil i mellomtiden, kan du vente et helt år fra utløpsdato, før du fornyer førerkortet. Du kan fremdeles kjøre kjøretøy i klasse B - altså personbil - men du kan altså ikke kjøre kjøretøy i klasse C1 eller C1E før førerkortet er fornyet.

Selv om du kommer til trafikkstasjonen og skal fornye førerkortet etter utløpsdato, trenger du ikke å bekymre deg for ekstragebyrer eller førerprøver.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alt du må gjøre, er å skaffe til veie en helseattest, blankett NA 0202, som ikke er eldre enn seks måneder, og oppsøke en trafikkstasjon. Du slipper unna med utgiftene til helseattesten og gebyret for utstedelse av førerkort, 220 kroner - som du uansett må betale, om du fornyer førerkortet innen eller etter utløpsdatoen. Det tilkommer altså ingen ekstrautgifter selv om du venter.

Den eneste ulempen er altså at du ikke kan kjøre lett lastebil i perioden fra utløpsdato og til du fornyer det.

– I og med at det gjelder såpass mange, anbefaler vi folk som ikke har behov for å kjøre, å vente. Det er mange som har dette som reserve, i tilfelle de plutselig skulle få behov for å kjøre lett lastebil. Men om de ikke har behov for å kjøre i år, bør de vente til neste år, når det ikke er så mye belastning på trafikkstasjonene, sier Isachsen videre.

Trenger du det?

Spørsmålet blir da om du har behov for å kjøre lett lastebil i nærmeste fremtid, eller om du kan vente.

Dersom du kan vente, vil det kunne lønne seg også økonomisk og praktisk. Den nye førerretten gjelder nemlig fra utstedelsesdato og vanligvis fem år frem i tid. Dersom du har førerrett på lett lastebil som utløper i september 2011, og heller venter til september 2012 med å fornye den, har du førerkort med utvidet førerrett til 2017, i stedet for til 2016.

Men trenger du i det hele tatt førerkort for lett lastebil? Dersom du fornyer førerkortet for lett lastebil i år, kan du kjøre med den i fem år, før du må fornye på nytt.

– Folk må rett og slett vurdere om det er bryet verdt og pengene verdt å fornye det hele tiden. Spørsmålet blir hvor lenge folk som ikke har behov for det, orker å holde på med dette, sier Isachsen i Vegdirektoratet.

Hva med deg?

Til deg som fikk C1 "med på kjøpet": Har du noensinne harr bruk for det de siste ti årene, og skal du fornye det? (Avsluttet)
Ja, har hatt bruk for det, og skal fornye(54%) 1453
Nei, har ikke hatt bruk for det hittil, men skal fornye(29%) 771
Nei, har ikke hatt bruk for det, og skal ikke fornye(14%) 370
Vet ikke(3%) 75
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Er du en av de som fikk førerkort klasse C1/C1E med på kjøpet da regelverket ble lagt om i 2001? Har du noensinne hatt bruk for det, og kommer du til å fornye førerretten selv om du ikke tror du kommer til å trenge den? Stem i avetemmingsobjektet til høyre.

Oppkjøring

Dersom det har gått mer enn ett år etter utløpsdatoen for førerkortklassene for lett lastebil, må du bestå en praktisk førerprøve i klassene C1 eller C1E før nytt førerkort utstedes.

De praktiske prøvene innebærer blant annet at du må utføre en kontroll av kjøretøyet før du kjører, du må kunne bruke fartskriveren riktig, du må kjøre 45 minutter under varierte forhold og du må kunne snu, parkere og rygge.

Praktisk prøve for lett lastebil (C1) eller lett lastebil med tilhenger (C1E) koster 860 kroner per prøve.