Ingen kontroll av piggdekkoblat før etter 1. november

Men du kan fremdeles risikere gebyr for bruk av piggdekk ...

<b>INGEN KONTROLL FØR 1. NOVEMBER:</b> Kommunene har ikke kontroll av piggdekkoblater før oblatsesongen er i gang 1. november. Legger du på piggdekk før helgen, trenger du med andre ord ikke frykte gebyr for manglende oblater før lørdag. Men Politi og Vegvesen kan fremdeles bøtelegge deg for bruk av piggdekk utenfor sesongen. Foto: PER ERVLAND/KRISTIN SØRDAL
INGEN KONTROLL FØR 1. NOVEMBER: Kommunene har ikke kontroll av piggdekkoblater før oblatsesongen er i gang 1. november. Legger du på piggdekk før helgen, trenger du med andre ord ikke frykte gebyr for manglende oblater før lørdag. Men Politi og Vegvesen kan fremdeles bøtelegge deg for bruk av piggdekk utenfor sesongen. Foto: PER ERVLAND/KRISTIN SØRDALVis mer

1. november er det lov å kjøre med piggdekk igjen (15. oktober i Nordland, Troms og Finnmark). Datoen markerer også oppstart av obligatorisk piggdekkgebyr for alle som kjører med piggdekk i Oslo og Bergen. Men her gjelder det å holde tungen rett i munnen.

For når det gjelder piggdekkoblatene for Oslo og Bergen, er de kun gyldige fra 1. november 2014 til 12. april 2015. Du kan altså ikke kjøpe oblat som er gyldig utenfor piggdekksesongen.

Men hva hvis du har lagt om til piggdekk idag, for å være klar til hytteturen til fjellet i helgen: Risikerer du da å bli bøtelagt for manglende oblat fram til lørdag 1. november?

Svaret er heldigvis nei.

Ingen oblatkontroll før sesongstart- Ordningen med piggdekkoblat gjelder fra 1. november, og det ilegges ikke tilleggsgebyr for manglende oblat før denne dagen, forteller Atle Rønning, stabsleder i Bypatruljeavdelingen i Oslo kommune.

Det samme svaret får vi av førstekonsulent i Trafikketaten i Bergen kommune, Rita Nordvik.

Merk deg at det kun er trafikketatene i Oslo og Bergen som utfører oblatkontroll, og husk at du heller ikke trenger å betale piggdekkgebyr for de dagene bilen kun står parkert.

Det som kan forvirre er at dette skiller seg fra vinterdekk-kontrollen som Politiet og Vegvesenet utfører.

Kjøreforskriften gjelder HELE året

Politiet og Vegvesenet kan nemlig kontrollere om du er innenfor piggdekksesongen som definert i kjøretøyforskriften, og mener de at du er utenfor sesongen kan det koste deg 1.000 kroner i gebyr.

Her er det imidlertid åpnet for skjønn og sunn fornuft: Du kan nemlig likevel bruke piggdekk utenom de lovfestede datoene dersom føret krever det.

- De bestemte datoene er da det er fullt lovlig å kjøre med piggdekk uavhengig av føre. Men føreren skal alltid sikre hjulene mot å gli. Så i enkelte tilfeller og deler av landet, må man sette på piggdekk før disse datoene, sier Arnfinn Eriksen, senioringeniør i Seksjon for tilsyn og kontroll i Vegdirektoratet.

Les også: Jo: Du må betale piggdekkgebyr selv om bare kjører gjennom

Du vil altså ikke risikere gebyr dersom værforholdene tilsier at man bør bruke vinterdekk.

- Det vil bli vurdert i hvert enkelt tilfelle. Er du for eksempel på vei til fjells, hvor det er vinterføre, er det ikke noe problem.

Det vil alltid bli vurdert av de enkelte etatene med utgangspunkt i føreforholdene.

- Men å kjøre rundt med piggdekk kanskje i flere måneder utenfor tillatt periode på steder hvor det knapt er vinterføre, vil ikke bli akseptert, sier Eriksen til Dinside.

Les også: Her er årets beste vinterdekk

Det er Politiet og Vegvesenet som kan utføre kontroll av slike forhold og ilegge gebyr for eventuelle overtredelser. De utfører imidlertid aldri kontroll av parkerte kjøretøy, kun trafikkontroll langs vei.

Les også: Du kan tjene penger på de gamle piggdekkene!