Toyota stopper inntil videre produksjonen av åtte bilmodeller, deriblant RAV4 (bildet) og Corolla. Foto: toyota.com
Toyota stopper inntil videre produksjonen av åtte bilmodeller, deriblant RAV4 (bildet) og Corolla. Foto: toyota.comVis mer

Ingen ende på Toyota-trøbbel

Først var det gulvmattene som kunne legge seg oppå gasspedalene. Nå viser det seg at gasspedalene også klarer å henge seg opp helt på egen hånd.

I en pressemelding skriver Toyota at bilprodusenten med umiddelbar virkning vil stanse produksjonen av åtte bilmodeller. Samtidig har amerikanske forhandlere fått ordre om å stanse salget av de samme modellene. Årsaken skal være mistanker om at en feil ved gasspedalen kan føre til at denne henger seg opp, noe som selvsagt kan føre til farlige situasjoner.

Les også: Er bilen din livsfarlig?

Uklart om Europa berøres

Seks av de åtte modellene - Avalon, Camry, Highlander, Matrix, Sequoia og Tundra - føres imidlertid ikke i Norge. Corolla og RAV4, derimot, selges hos norske Toyota-forhandlere.

- Selv om Corolla og RAV4 selges her i Norge og Europa forøvrig, er det vanligvis store forskjeller mellom biler med USA-spesifikasjoner og Europa-spesifikasjoner. Dette fordi amerikanske bilkunder på mange områder har andre preferanser enn europeere. Amerikanske modeller bygges også på andre fabrikker enn modellene som er rettet mot det europeiske markedet. Derfor snakker vi også tildels om ulike underleverandører, sier Rune Brath, produktsjef i Toyota Norge.

- Vi har foreløpig ikke oversikt over om tilsvarende problemer kan oppstå på Corolla og RAV4 som har vært solgt og selges her i landet. Hvis det skulle vise seg at det er mistanke om at også de europeiske utgavene kan rammes av de samme problemene, vil dette i tilfelle håndteres av den europeiske Toyota-organisasjonen, sier Brath.

Artikkelen fortsetter under annonsen

OPPDATERT (kl. 13.22): DinSide har nå snakket med informasjonssjef i Toyota Norge, Espen Olsen, som kan opplyse at det er sannsynlig at problemet også kan omfatte norske modeller.

- Ja, vi har fått indikasjoner som peker i den retning. Vi vet imidlertid foreløpig ikke hvilke modeller, bilmodeller eller årganger det kan være snakk om. Vi beklager å ikke kunne være mer konkrete, men vil komme tilbake med en pressemelding så snart vi har konkret informasjon til våre kunder og media, sier Espen Olsen.

Store konsekvenser

Toyota Corolla i amerikansk utgave Foto: toyota.com
Toyota Corolla i amerikansk utgave Foto: toyota.com Vis mer

Hva med deg?

Har din tillit til Toyota blitt svekket i sammenheng med de amerikanske gulvmatte- og gasspedalproblemene? (Avsluttet)
Ja(45%) 653
Nei(45%) 652
Tja(10%) 150
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


I USA vil imidlertid gasspedal-problematikken få store konsekvenser. Hele fem amerikanske og canadiske Toyota-fabrikker er berørt, og samtlige forhandlere vil måtte forklare sine kunder at åtte av modellene for tiden ikke er til salgs. Samtidig er det klart at Toyota USA vil innkalle hele 2,3 millioner biler for å utbedre feilen.

Pressemeldingen inneholder imidlertid ingen presis informasjon om hvor feilen ligger og bærer preg av at Toyota fortsatt arbeider med å lokalisere problemet.

Alvorlig

At de to gasspedal-relaterte sakene tas svært alvorlig hos Toyota, er det ingen som helst tvil om. Toyotas viktigste salgsargument er kvalitet og driftssikkerhet og enhver sak som svekker dette argumentet er potensielt katastrofalt for det japanske bilmerket.

Nå vil altså 2,3 millioner Toyota-eiere kunne lese i mediene om at bilene deres kan være livsfarlige. Og 1,7 millioner av disse bileierne ble så sent som i fjor høst innkalt fordi gulvmattene i deres biler viste seg å kunne utgjøre livsfare. Spørsmålet blir derfor om Toyotas gode navn og rykte står så sterkt at de amerikanske tilbakekallingsaksjonene fort blir glemt - eller om problemene kan føre til langsiktige, negative konsekvenser for Toyota.

Kilde: Toyota USA, Toyota Norge

Les også:

  • Er bilen din livsfarlig?
  • DinSide Motors juveler