<b>BILTEMA-REFLEKSER:</b> - Produktet reflekterer ikke i det hele tatt. Det reflekterer ikke engang dårlig - det er ingenting der, sier Stig Schibbye i Reflexconsult om disse refleksene fra Biltema. Foto: Reflexconsult AS
BILTEMA-REFLEKSER: - Produktet reflekterer ikke i det hele tatt. Det reflekterer ikke engang dårlig - det er ingenting der, sier Stig Schibbye i Reflexconsult om disse refleksene fra Biltema. Foto: Reflexconsult ASVis mer

- Ikke mulig å bli dårligere

Disse refleksene fra Biltema virker ikke.

- Når vi tester reflekser ser vi mye dårlig, men dårligere enn dette er det ikke mulig å bli, sier Stig A. Schibbye, daglig leder i Reflexconsult AS, til DinSide.

DinSide har tidligere i år omtalt en test av refleksvester, hvor Biltema kom ut som vinner blant åtte konkurrenter. Da uttalte Schibbye i Reflexconsult AS at det var overraskende og artig at det var de billige kjedene som man kanskje forbinder med middelmådige produkter, som har de beste vestene.

I forlengelse av dette ville Scibbye i Reflexconsult teste flere av Biltemas refleksprodukter.

- Reflekterer ikke i det hele tatt

Biltema-refleksene som er testet i denne omgang, er selvklebende reflekser som avbildet (art. nr. 33-3120). På nettbutikken markedsføres dette som:

"Selvklebende gul- og rødfargede reflekser. For bil, sykkel, motorsykkel, barnevogn m.m. "

Tabbe å ikke bruke refleks - to av ti sier de ikke gjør det

«- Når vi tester reflekser ser vi mye dårlig, men dårligere enn dette er det ikke mulig å bli.»


Refleksene ble målt i laboratorium. Du kan se bilde av hvordan det ser ut når en bil lyser på de aktuelle refleksene, lenger ned i artikkelen. Daglig leder Stig A. Schibbye i Reflexconsult AS er overrasket over måleresultatet:

- Produktet reflekterer ikke i det hele tatt. Det reflekterer ikke engang dårlig - det er ingenting der, sier Stig Schibbye til DinSide.

- Når vi tester reflekser ser vi mye dårlig, men dårligere enn dette er det ikke mulig å bli. Det som er skummelt er at folk kjøper slike produkter for å bli sett. Å feste disse på sykkel eller barnevogn, som Biltema sier, er helt bortkastet. I alle fall om hensikten er å bli sett bedre. Vi velger å tro at Biltema ikke vet hva de selger i dette tilfellet og at produktet i fremtiden ikke vil selges som refleks, sier Schibbye videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bildet viser hvordan en bilfører vil oppleve refleksen. Til orientering: trekanten i overkant og firkanten i underkant er vanlige refleksbrikker. De aktuelle Biltema-refleksene er plassert i midten. Foto: Reflexconsult AS
Bildet viser hvordan en bilfører vil oppleve refleksen. Til orientering: trekanten i overkant og firkanten i underkant er vanlige refleksbrikker. De aktuelle Biltema-refleksene er plassert i midten. Foto: Reflexconsult AS Vis mer


Schibbye understreker faren ved å bruke en dårlig refleks eller som i dette tilfellet: en refleks som ikke virker. Når man bruker refleks, og tror at man blir sett, agerer man annerledes og tar andre sjanser enn dersom man vet at man ikke blir sett - da er man litt mer på defensiven.

- Man kan havne i farligere situasjoner fordi man tror at man blir sett, sier Schibbye.

Refleks kan redde livet ditt.

«- Det står refleks på det, men jeg oppfatter det mer eller mindre som en dørbeskytter.»


Vil se på saken

Styreleder Magne Teigland i Biltema, sier at de vil se på saken etter at DinSide gjør ham oppmerksom på testresultatene.

- Vi har hverken hørt noe om eller fått noen klager på dette produktet. Vi må se på det og finne årsaken, for det er klart at ting skal virke slik forutsetningen er. Er det noe vi ikke skal gjøre, er det å selge dritting som ikke virker, sier Magne Teigland til DinSide

- Det står refleks på det, men jeg oppfatter det mer eller mindre som en dørbeskytter, sier Teigland videre.