- Ikke montér xenonpærer i halogenlykter!

Bilistorganisasjonen NAF advarer mot å montere xenonlys i halogenlamper.

<b>I ORDEN:</b> Golf med xenonlamper i kombinasjon med LED-kjørelys. Men ikke montér xenonpærer i lamper beregnet på halogenpærer! Foto: VOLKSWAGEN
I ORDEN: Golf med xenonlamper i kombinasjon med LED-kjørelys. Men ikke montér xenonpærer i lamper beregnet på halogenpærer! Foto: VOLKSWAGENVis mer

Særlig på denne tiden av året er sikten ofte en utfordring under bilkjøring. Det er mørkt mesteparten av døgnet over hele landet og været er ofte heller ikke det beste. I tillegg kommer utfordringer med for eksempel dugg på innsiden av frontruten.

Les her om enkle tips for å bedre sikten i bil.

Ikke xenon i halogen!

Heldigvis kan det se ut til at vi står foran en kommende lys-revolusjon for bilistene. Men, mens vi venter på den: Det kan være fristende å forsøke å bedre på lysene ved for eksempel å ettermontere xenon-lys. Det er jo en kjent sak at xenon gir et hvitere og sterkere lys enn den klassiske halogenlampen. Pass bare på at de ettermonteres i henhold til reglementet - og for all del: Ikke sett xenon-lys i halogenlamper!

Ulovlig!

ADVARER: Ikke sett xenon-lys i halogenlamper, advarer rådgiver Jan Ivar Engebretsen i Norges Automobil Forbund. Foto: NAF
ADVARER: Ikke sett xenon-lys i halogenlamper, advarer rådgiver Jan Ivar Engebretsen i Norges Automobil Forbund. Foto: NAF Vis mer


Xenonlys i halogenlykter er ulovlig fordi det gir feil lysbilde og derfor er et problem for trafikksikkerheten. Selv om dette er forbudt, selger både privatpersoner og bilforhandlere biler med ulovlige xenonlys.

- Skal du kjøpe bruktbil, må du sjekke dette, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Riktig lys på bilen er livsviktig. Har du skitne halogenlykter med xenonlys får man i tillegg til feil lysbilde, feil spredning på lyset og blender møtende bilister.

Les om vindusviskeren som banker bort snø og is!

Farlig å tukle med dem

- Feil ved og feiljusterte lys gir dårligere trafikksikkerhet. Derfor må biler ha den lyktetypen de er typegodkjent for. Tukling med dette er farlig både for en selv og medtrafikantene, mener Engebretsen.

Xenon-lys krever spesialtilpassede lampehus, som dessuten må være automatisk justerbare.

Les også: Slik får du xenon-pæra til å vare lenger.

Er du så uheldig at du har kjøpt bil med ulovlige xenonlys, må du klage. Ble bilen annonsert med xenonlys og det ikke er lov, har du rett på å få dekket utskifting av lyset. Siden en bil med xenonlys selges dyrere enn en bil med vanlige lys, har man også rett til å kreve et prisavslag på bilen.

Dinside har tidligere omtalt denne problemstillingen, som er mer utbredt enn man skulle tro.

BLIR STRENGERE: EU-kontrollen vil gå xenon-lys nøyere etter i monteringen fra 2015. Foto: RUNE M. NESHEIM
BLIR STRENGERE: EU-kontrollen vil gå xenon-lys nøyere etter i monteringen fra 2015. Foto: RUNE M. NESHEIM Vis mer


- Ulovlige xenonlys oppdages på EU-kontrollen og da må bilen vises på nytt med riktig lysutstyr, sier Jan Ivar Engebretsen.

- I løpet av våren 2015 blir også kontrollen av xenonlys strengere på EU-kontrollen, fortsetter han.

Krav til xenonlys

Følgende må være på plass for at man skal kunne montere xenon-pærer, og har man ikke dette på plass, kan ettermontering koste flere tusenlapper:

  • Bilen må ha automatisk høydejustering av lyktene
  • Lyktene skal ha spylere
  • Lyktene skal være typegodkjent for xenon