<strong><B>RÅTASS:</strong></B> BMW i8 er full av ny teknologi, men én av disse vekker kanskje mer oppsikt enn de andre. Foto: BMW
RÅTASS: BMW i8 er full av ny teknologi, men én av disse vekker kanskje mer oppsikt enn de andre. Foto: BMW Vis mer

Ikke helt som i Star Wars

Men denne BMWen er like fullt først i verden med laser-frontlykter.

Publisert
Sist oppdatert

Neida, du har ikke plutselig våknet opp i 2050, og du kommer ikke til å se verken flyvende biler, Michael J. Fox, eller roboter i gatene hvis du går ut.

BMW har riktignok nylig meddelt motorverdenen at nymotens LED-lys ikke lenger er nok for moderne biler, og at de derfor har tatt skrittet videre til neste punkt på lista: laser.

Kjøre med sykkel? Bremselyset SKAL være synlig

Ikke laser i ren form

Det er heldigvis, eller dessverre (alt etter som), ikke lasere slik du ser dem på film, der de hjelper vår helt å rydde unna all motstand mens han løper mot romskipet. Dette er en litt mer raffinert laser, bokstavelig talt.

Det blå laserlyset blir nemlig ikke skutt ut fra bilens frontlykter i ren form. Ved hjelp av en fluoriserende fosforblanding forvandles laseren til et rent, hvitt lys som er langt bedre egnet til å lyse opp veien på kvelds- og nattestid enn et illsint laserlys ville vært.

Risikoen for at noen skal bli skadet av laseren er med andre ord ikke-eksisterende.

(Artikkelen fortsetter under bildespesialen!)

Test deg selv: Billykter i alle varianter

Mindre av alt

Laserlyset har også andre fordeler. Det bruker blant annet betydelig mindre strøm - og derfor også mindre drivstoff - enn både vanlige frontlykter og mer moderne LED-lys. BMW påstår at sistnevnte bruker dobbelt så mye energi som det nye laserlyset, til tross for at laseren skal være rundt tusen ganger sterkere enn LED-pærene en finner i mange nyere biltyper.

De individuelle lysdiodene er også redusert i størrelse sammenliknet med dagens teknologi, og tar bare en hundredel av plassen til de én millimeter store "lyscellene" som finnes i LED-lys.

Plass- og energibesparelsen gjør at BMW ser for seg en rekke nye lysrelaterte funksjoner i bilparken de neste få årene. Den første bilen som får de nye laserlysene ser ut til å bli konseptbilen med det smått Apple-inspirerte navnet i8, en bil som faktisk ser ut som den kommer fra noen år fram i tid.

Det er blant annet en hybridbil proppfull av ny teknologi som gjør 0-100 kilometer i timen på under fem sekunder, til tross for det svært beskjedne drivstofforbruket på mindre enn 0,3 liter på mila.

i8 skal angivelig lanseres i løpet av 2013. Du kan lese mer om bilen her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer