– Ikke fyll mer enn du trenger

Norsk Petroleumsinstitutt (NP) oppfordrer folk til å ikke fylle mer bensin enn man trenger til bilen til vanlig.

<b>OPPFORDRER DEG TIL IKKE Å TANKE MER ENN VANLIG:</b> Oljebransjen oppfordrer bilistene til ikke å tanke mer enn vanlig. Vil du følge oppfordringen, eller vil du tanke litt ekstra? Foto: ALLOVERPRESS
OPPFORDRER DEG TIL IKKE Å TANKE MER ENN VANLIG: Oljebransjen oppfordrer bilistene til ikke å tanke mer enn vanlig. Vil du følge oppfordringen, eller vil du tanke litt ekstra? Foto: ALLOVERPRESS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Streiken i statlig sektor har rammet oljeselskapene. 42 loser i Oslofjorden er tatt ut i streik, noe som utgjør nesten samtlige loser i området.

Dette innebærer full stopp for all lospliktig trafikk i Oslofjorden, altså for skip og selskaper som ikke har farledsbevis. Unntaket vil være eventuelle tilfeller der dispensasjon fra losplikten kan gis, ifølge Kystverket.

Da vi snakket med oljeselskapene før helga, opplyste både Shell og Statoil Fuel & Retail til DinSide at de hadde nok varer på lager en stund, men at de ville vurdere ny status over pinsehelga.

Kommer du til å fylle mer enn normalt, eller hamstre drivstoff? Si din mening i avstemmingen til høyre.

– Har blyfri 95 ut uka

– Nå har vi blyfri 95 ut uka. Båten som har etanol med seg kommer ikke inn, det er litt av status her, forteller pressetalsmann Knut Hansen i Statoil Fuel & Retail til DinSide.

Etanol brukes til å blandes i blyfri i 95 på Sjursøya.

– Lagerbeholdningene er store, men vi følger utviklingen fra dag til dag. Jeg vil presisere at det er ingen grunn til å hamstre, vi jobber med å finne løsninger, sier pressetalsmann Knut Hansen.

Hansen kan ikke si noe om hvilke løsninger selskapet jobber med, men sier til DinSide at de også driver og skaffer seg en oversikt på det som er i resten av landet.

DinSide kommer tilbake med mer info fra oljeselskapene i løpet av dagen.

Vil du hamstre?

Kommer du til å fylle mer enn normalt, eller hamstre drivstoff? (Avsluttet)
Nei(71%) 2177
Ja(25%) 763
Vet ikke(4%) 130
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Problemer etter 1-2 dager

NP opplyser at oljeselskapene har igangsatt et arbeid for å se på løsninger slik at streiken i minst mulig grad skal gå utover forbrukerne. De har blant annet sendt dispensasjonssøknader til Kystverket.

– Foreløpig kan bilister fylle bensin som normalt. Dersom vi får en situasjon der vi ikke får kjørt ut bensin til bensinstasjonene fra Sjursøya og dispensasjonssøknadene ikke innvilges av Kystverket, vil vi kunne få utfordringer med å forsyne bensin fra midten eller slutten av uka. Bensinstasjonene har ulike lagringsmuligheter så noen vil kunne få problemer etter 1-2 dager, mens andre klarer seg lenger uten forsyninger, skriver NP i en pressemelding.

– Ikke fyll mer enn vanlig

Ifølge NP vil streiken også kunne få konsekvenser for næringslivet dersom streiken skulle bli langvarig. Blant annet vil godstransporten kunne bli rammet, men mange transportfirmaer har egne lagre og vil kunne være uberørt av streiken en stund.

NP oppfordrer folk til å ikke fylle mer bensin enn man trenger til bilen til vanlig. Bensin er et brannfarlig produkt som krever spesiell lagringsemballasje og må av sikkerhethetsmessige årsaker ikke lagres i større mengder hjemme hos privatpersoner, skriver NP i en pressemelding.

Kommer du til å fylle mer enn normalt, eller hamstre drivstoff? Si din mening i avstemmingen til høyre.

Dette kan du lagre

Bensin klassifiseres som brannfarlig A-væske, det vil si den væsken som antenner lettest, med flammepunkt inntil 23 grader.

Diesel er klassifisert som C-væske, og er altså blant de minst antennelige væskene, med flammepunkt over 55 grader.

Ifølge brannvesenet er maksgrenser for oppbevaring av brannfarlige væsker i boliger følgende:

  • Bensin: Maks 10 liter
  • Diesel: Maks 200 liter

Det er viktig at brannfarlige varer oppbevares i godkjente beholdere. Disse skal være tydelig merket med hva beholderne inneholder. Oppbevaringen bør skje i rom med god utlufting. Det er ikke lov å lagre brannfarlig gass verken i kjeller eller på loft. A-væske kan ikke lagres på loftet. Der hvor det lagres brannfarlig vare skal det være ryddig og fritt for brennbart materiale i nærheten. Det er en fordel at slokkeutstyr er lett tilgjengelig der hvor brannfarlig vare håndteres.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!