Ikke drit i dritten

Det er ikke noe spesielt fint å se på, og den kan også gjøre mer skade enn du tror.

<b>PASS GODT PÅ</b> Det er viktig å ikke la fugleskitten ligge for lenge på lakken. Foto: BERIT NJARGA
PASS GODT PÅ Det er viktig å ikke la fugleskitten ligge for lenge på lakken. Foto: BERIT NJARGA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For de aller fleste er det først og fremst synet av at bilen er dekket av fugleekskrementer som irriterer, men dritten kan bety større problemer enn du først tror.

I løpet av sommeren og mot høsten er det verst, fuglene hekker, trær og bedd blomstrer og bær springer frem. Sola skinner og du polerer bilen blank og fin for sommerdagene.

Måker er verst

Alt er bare fryd, helt til du parkerer under rognebærtreet og forlater bilen der for dagen. Da starter festen for våre høytflyvende venner.
Skal vi tro Bjørn Aage Bredal, mannen bak Bilpleiekongen, er det måkene som er verst.

- Her finner du gjerne rester av sand og skjell, som er med på å ripe opp lakken om du ikke fjerner dritten forsvarlig. Har du ikke tilgang til lunkent vann og klut, er det beste alternativet våtservietter. Bruker du papir kan det være med på å dra skitten utover, og sjansen for skader er større.

Det aller beste tipset er altså lunket vann, i samme temperatur du vasker hendene med. Da skader du heller ikke lakken i forsøket på å redde den.

Røde biler mest utsatt

I en undersøkelse utført av britiske Autoglym kommer det frem at rød er den fargen fuglene ser på som sitt beste alternativ å gjøre fra seg på.

- Med tanke på at det bare er drøye 1000 biler som er kontrollert kan ingen reelle konklusjoner trekkes, mener Bredal.

Til tross for det, undersøkelsen kan være med på å gi en pekepinn om du er usikker på hvilken farge du skal velge på din neste bil.

På plass nummer to kommer fargen blå, etterfulgt av svart, hvit, grå og grønn, som nesten ikke blir gjort fra seg på.

Uansett er det viktig å bli kvitt skitten så raskt som mulig, med en myk klut og lunkent vann. Husk å vask hendene etterpå også.

Insekter på kollisjonskurs

- De samme tipsene gjelder også for insekter som har festet seg til fronten av bilen.

- Insektene blir gjerne sittende fast i sitt eget blod og andre syrer de bærer på, noe som også er med på å skape sår i lakken, fortsetter Bredal.

Voks bilen ofte

VERSTINGEN: Måkeskitten omtales som den verste da den ofte kan føre med seg sand og skjellrester, som er med på å ripe opp lakken. Foto: Leif G. Ringkjøb
VERSTINGEN: Måkeskitten omtales som den verste da den ofte kan føre med seg sand og skjellrester, som er med på å ripe opp lakken. Foto: Leif G. Ringkjøb Vis merÅ vokse bilen skikkelig minst to ganger i året er et råd som går igjen. Bredal foreslår også å tilføre en lettvoks med jevne mellomrom, gjerne etter hver tredje til fjerde vask.

- Dette tar nødvendigvis ikke særlig lang tid, og er med på å forebygge skader disse insektene og fuglene kan påføre lakken.

OBS: Din nye bil er ikke beskyttet

Sprø med årene

Lakken kan sees på litt som huden, får den ikke tilstrekkelig med fuktighet, blir den tørr, og sprekker raskere.

Eldre biler får også det som kan omtales som hardere lakk, noe som gjør dem mer utsatt for angrep fra utsiden.

Les også: Slik blir du kvitt de sorte prikkene i lakken
LES OGSÅ: Slik redder du håpløs lakk