Hyundai Veloster - folke-sportsbil

Veloster ble vist som konsept i Frankfurt i 2007. Her er produksjonsmodellen.

Hyundai har valgt bilutstillingen i Detroit, som går av stabelen i disse dager, som lanseringsplattform for sin nye, folkelige sportskupé, Hyundai Veloster. Den plasserer seg i en relativt trang kategori, hvor mest kjente medlem i dag er VW Scirocco.

Uvanlig

Imidlertid minner nye Hyundai Veloster mer om Honda CR-Z, hybrid-sportsbilen som ble lansert i fjor. (Les vår test av den her). Om ikke Veloster er tilgodesett med en tilleggsmotor, så er den "hybrid" på en annen og relativt original måte: Den har nemlig fire dører, hvilket er svært uvanlig på en liten kombi-kupé/sportskupé. På førersiden har den én dør, på passasjersiden to - med kamuflert håndtak à la Alfa Romeo, Nissan Juke eller Citroën DS4 - og den har bakluke som bare rekker halveis ned i hekken.

Storebror Genesis

Hyundai Veloster Foto: Hyundai
Hyundai Veloster Foto: Hyundai
Hyundai Veloster Foto: Hyundai
Hyundai Veloster Foto: Hyundai

Alt i alt en artig og sporty fremtoning, synes vi, og ganske forfriskende i forhold til forgjengeren, Hyundai Coupé. (Vår test av den kan du for øvrig lese her). Hyundai ruster opp på den sportslige siden for tiden - Veloster blir lillebror i forhold til GT-modellen Genesis Coupe - en heftig, bakhjulsdrevet sportskupé med anselige ytelser som antakelig etter hvert vil finne veien også til Europa. (Les om den her).


Moderat, men lett

Nye Veloster skal være bygget for kjøreglede med avstivet chassis og direkte styring. Standard hjul har dimensjonene 215/45-17; som ekstrautstyr kan man velge 215/40-18. Når det gjelder motorisering er ikke den egnet til å imponere voldsomt, men 1,6-literen, av den nye Gamma-serien, skal være særs økonomisk og til og med underby hybriden Honda CR-Z når det kommer til forbruk og utslipp. Da må jo effekten på 140 hestekrefter og dreiemomentet på 167 newtonmeter sies å være akseptabel. Bilen veier dessuten ikke mer enn cirka 1.250 kilo. Ytelsene vet vi for øvrig ikke mer om.


Spilltilkobling

Utstyret er ellers høyst aktuelt og inkluderer blant annet moderne infosystemer med automatisk SOS-varsling i tilfelle kollisjon, fjernstyrt adgang og start, oppkobling mot alskens kommunikasjonssystemer (Aux, USB, Bluetooth), og til og med tilkobling til spillkonsoll.

Nye Veloster vises på utstillingen i Detroit i disse dager og vi regner med å se den i Genève i mars. Pris og lansering i Norge vil vi komme tilbake til når den tid kommer.

Flere Detroit-nyheter finner du her.