Hyundai går forbi Toyota!

Hyundai-Kia har gått forbi Toyota-Lexus på den europeiske salgsstatistikken.

Symbol på nye tider hos koreanerne: Hyundai Veloster, som skal lanseres til neste år. Foto: Knut Moberg
Symbol på nye tider hos koreanerne: Hyundai Veloster, som skal lanseres til neste år. Foto: Knut Moberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at status er gjort opp etter ti måneder med bilsalg i Europa (EU) i 2010, viser det seg at Toyota ikke lenger er den mestselgende asiatiske bilprodusenten på det gamle kontinentet.

Koreansk fremgang

Så langt i år har Hyundai-konsernet, som innbefatter merkene Hyundai og Kia, solgt over en halv million biler i Europa - 521.369 for å være nøyaktig. Tallene kommer fra den europeiske bilindustriforeningen, ACEA. Hyundaigruppen hadde dermed en fremgang på fire prosent i forhold til samme periode i fjor. Det betyr en relativt større fremgang i markedsandeler, da totalmarkedet er i nedgang. Hyundai-Kias markedsandel ved utgangen av oktober var 4,5 prosent.

Toyota tilbake

Toyota (og Lexus, produsentens premium-merke), var under samme periode i tilbakegang med 17 prosent, og solgte tilsammen 511.754 biler. De ligger altså tross alt fortsatt over en halv million solgte enheter. Det virker opplagt at Toyota har lidd under publisiteten rundt de tilbakekallingsaksjoner som har fulgt i kjølvannet av den opphaussede "gasspedal-saken". Deres markedsandel ved utgangen av oktober var 4,4 prosent. Det europeiske totalmarkedet utgjør et bilsalg på 11,6 millioner under årets første ti måneder. Det er en nedgang på fem prosent i forhold til samme periode i 2009. Av bilmerkene er det Nissan som har hatt størst fremgang - +13%.

Oktober var en svært svak måned i et depressivt europeisk marked.

Europeisk produksjon

Kia Sportage, ny, tøff og prisgunstig folke-SUV produsert i Europa. (KLIKK BILDET FOR Å LESE TESTEN) Foto: Knut Moberg
Kia Sportage, ny, tøff og prisgunstig folke-SUV produsert i Europa. (KLIKK BILDET FOR Å LESE TESTEN) Foto: Knut Moberg Vis mer


Det koreanske konsernet tilpasser seg i stadig større grad de lokale markedene og det gjelder i høy grad Europa. Så er det da også modeller som folke-SUVen Hyundai ix35 og kompaktbilene Hyundai i30 og Kia cee'd som har stått for det meste av merkenes fremgang. Felles for dem er at de produseres i Europa (Tsjekkia og Slovakia). Optimismen rår for øvrig når årsskiftet nærmer seg; Hyundai-konsernet regner med å øke salget ytterligere i inneværende år da det skal lanseres fler og enda bedre tilpassede modeller fremover, som Kias flunkende nye folke-SUV Sportage (som vi nettopp har testet) og Hyundais nyheter i kompakt- og mellomklassen, i35, i40 og i45.

Rangeringen av de store bilprodusentene er som følger:

1) Volkswagen-konsernet - 2,2 millioner biler
2) PSA-konsernet (Citroën-Peugeot) - 1,6 millioner biler
3) Renault-gruppen - 1,2 millioner biler
4) Ford - 1,1 millioner biler
5) Fiat - 1 million biler
6) GM - 0,9 millioner biler

Les test av Hyundai ix35 her.

Les test av Hyundai i30 her.

Les test av Kia cee'd her.

Les test av Hyundai i20 her.

Kilde: Automotive News, ACEA

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!